Λεωφορεία για την περίθαλψη των αστέγων

Δρομολόγιο ανακούφισης και αλληλεγγύης καθιερώνει ο ΟΑΣΑ, με στόχο την παροχή φροντίδας στους άστεγους συμπολίτες μας. Η πρωτότυπη δράση περιλαμβάνει την δρομολόγηση λεωφορείου (πιθανότατα διώροφου), το οποίο θα διέρχεται καθημερινά από τα σημεία που υπάρχουν άστεγοι στην Αθήνα, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και πρώτων βοηθειών σε αυτούς.

Ο ΟΑΣΑ θα προχωρήσει στη πρωτότυπη αυτή δράση το αμέσως επόμενο διάστημα κατόπιν συνεργασίας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με το Υπουργείο Εργασίας.

Το λεωφορείο θα έχει μετασκευαστεί και θα συντηρείται, ειδικά για τον σκοπό αυτό, στην επισκευαστική βάση της ΟΣΥ, έτσι ώστε να περιλαμβάνει ντουζιέρα, χημική τουαλέτα, χώρο ιατρείου, για να είναι δυνατή η επί τόπου περίθαλψη και φροντίδα των αστέγων. Θα προσφέρει υπηρεσίες υγιεινής, όπως πλύσιμο και αλλαγή ρούχων, ενώ παράλληλα θα γίνεται καταγραφή των άστεγων από κοινωνιολόγους.
Το λεωφορείο θα διέρχεται από τις περιοχές : Κέντρο Αθήνας (Δημαρχείο, Ζάππειο, Ακαδημίας, Αχιλλέως, Φιλοπάππου, κλπ.), Αχαρνών, Πειραιά (λιμάνι), Ελαιώνα, Αιγάλεω, Ρουφ, κλπ.

Στις περιοχές αυτές θα καθοριστούν από τον ΟΑΣΑ οι ακριβείς θέσεις των στάσεων, κατά μήκος της διαδρομής και θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ώστε να μη δημιουργούνται κυκλοφοριακά ή άλλους είδους προβλήματα.

Θα σχεδιαστούν από την αρμόδια Υπηρεσία τα δρομολόγια, οι ώρες αναχώρησης και άφιξης ανά σημείο και ανά ημέρα, καθώς και οι ώρες παραμονής σε κάθε σημείο, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των αστέγων.

Το συγκεκριμένο λεωφορείο θα ενταχθεί στο σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει εντός του επόμενου τριμήνου, ώστε να παρακολουθείται καθημερινά η πορεία του.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ, Αναστάσιος Ταστάνης δήλωσε ότι, η κοινωνική αυτή δράση θα αποτελέσει μια ουσιαστική βοήθεια για τους αστέγους, την δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε και ευελπιστεί ότι στο άμεσο μέλλον θα συνεχιστούν οι δράσεις αυτές, επεκτεινόμενες σταδιακά και σε άλλες ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την Αυγή τα λεωφορεία είχαν αρχικά παραγγελθεί για να πραγματοποιούν δρομολόγια της γραμμής 400, η οποία όμως καταργήθηκε πριν καν παραδοθούν, με αποτέλεσμα να ρημάζουν εδώ και καιρό στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ οχήματα που έχουν κοστίσει 1.666.000 ευρώ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here