Κυβέρνηση: Ναι σε εμπλοκή του ΝΑΤΟ αλλά με σεβασμό στη κυριαρχία μας

 

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έφερε αντιρρήσεις κατά τη σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, για ενεργό ανάμιξη της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο, υπό τον απαράβατο όρο να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό αναφέρεικυβερνητική πηγή στις Βρυξέλλες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την προυπόθεση αυτή είχε θέσει τηλεφωνικά στην Γερμανίδα καγκελάριο και ο έλληνας πρωθυπουργός.

Κυβερνητική πηγή στιςΒρυξέλλες έλεγα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε, μας βρίσκει σύμφωνους αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Όπως εξήγησε, η γερμανική πρόταση αφορά μια συγκεκριμένη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο με την ονομασία SSNG, η οποία θα «αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στη μεριά της Τουρκίας».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «όσοι διασώζονται από τη θάλασσα θα αποστέλλονται στην Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες». Διευκρίνισε ακόμη ότι τα πλοία της Ελλάδας, θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία, και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα βλέπει «με θετικό τρόπο» την ενίσχυση με οκτώ πλοία του πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και το ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι πρέπει να υπάρχει «απόλυτος σεβασμός στην εθνική κυριαρχία» και «τις απορρέουσες υποχρεώσεις».  Επιπλέον, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μετά την μετατροπή της σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η Frontext να επιχειρεί και στα τουρκικά παράλια.

Θετικός και ο Αβραμόπουλος

«Οτιδήποτε φέρνει πλησιέστερα διεθνείς οργανισμούς, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ πρέπει να εξετάζεται θετικά» τονίζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σχολιάζοντας την απόφαση για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην προστασία των συνόρων.

Σε συνέντευξή του στο Euronews, ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ιθαγένειας τονίζει πως αυτή η απόφαση δεν θα πρέπει να εστιαστεί μόνο στο Αιγαίο, αλλά «πρέπει να το δούμε σαν μία νέα πρόταση, διότι όλος ο κόσμος έχει πλέον αντιληφθεί ότι από κοινού πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, το προσφυγικό έπαψε να είναι περιφερειακό ζήτημα της Νότιας Ευρώπης και έγινε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Όπως λέει μάλιστα, «χρειάζεται να δούμε και αυτή την προοπτική συνεργασιών σε ένα ευρύτερο, ακόμα πιο διευρυμένο διεθνές περιβάλλον».

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και στα πλαίσια αυτά ούτως ή άλλως συνεργάζονται, αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος, διευκρινίζει ωστόσο πως θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΝΑΤΟ, ενδεχομένως σε συνεργασία με τη Frontex «που είναι μια καθαρά ευρωπαϊκή υπηρεσία».

Λαφαζάνης:Απαράδεκτη οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Την ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση Τσίπρα με την εθελόδουλη μνημονιακή στάση της, μαρτυρά η συμπεριφορά αγνόησης και απαξίωσης της χώρας μας, από Γερμανία και Τουρκία που κάνουν προτάσεις και μάλιστα ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης, για την στρατιωτική δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στον Αιγαιακό χώρο, με αφορμή την προσφυγική τραγωδία.

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της ΛΑ.Ε ο επικεφαλής της Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ, στο όνομα των προσφύγων και σε οποιοδήποτε χώρο του Αιγαίου, όχι μόνο δεν θα είναι χρήσιμη, αλλά θα είναι και από κάθε άποψη απαράδεκτη, ενώ μπορεί να αποβεί και άκρως επικίνδυνη, ειδικά για τα ελληνικά συμφέροντα.

«Η ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, το οποίο με τους τυχοδιωκτισμούς του είναι κατ΄ εξοχήν υπεύθυνο για τις αιτίες που προκαλούν τις προσφυγικές ροές, όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντιθέτως θα περιπλέξει και θα εντείνει την προσφυγική τραγωδία», υποστηρίζει Παναγιώτης Λαφαζάνης, κρούοντας τον κίνδυνο για «αρνητικές έως επικίνδυνες συνέπειες για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα» ενώ λαμβάνοντας υπόψιν τις κατά καιρούς θέσεις του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here