Ερντογάν κατά ΗΠΑ που δεν θεωρούν τρομοκράτες τους μαχητές του Κομπάνι

Νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή δημιουργεί η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στους Κούρδους της Β. Συρίας. Η θέση του Στέητ Ντιπάρτμεντ ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ως τρομοκρατική οργάνωση του κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), το πολιτικό σκέλος των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) που ελέγχουν σχεδόν ολόκληρο το βόρειο κομμάτι της Συρίας αλλά καιη πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπου του Μπαράκ Ομπάμα στο Κομπάνι, εξόργισε Αγκυρα.

Η Τουρκία κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών και διαμαρτυρήθηκε για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αντέδρασε επίσης οργισμένα μετά την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Μπαράκ Ομπάμα, Μπρετ Μακ Γκουρκ, στο Κομπάνι. «Οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν το PYD ή την Τουρκία. Πώς μπορούμε να σας εμπιστευτούμε; Είμαι εγώ ο εταίρος σας ή οι τρομοκράτες του Κομπάνι;», δήλωσε οργισμένος ο «σουλτάνος» Ερντογάν, αποκαλύπτοντας έτσι, ότι πράγματι οι Τουρκικές δυνάμεις, δεν βοήθησαν τους μαχητές του Κομπάνι τους οποίους θεωρούν «τρομοκράτες», καθώς επικαλούνται σχέσεις τους με το PKK. Δεν έδειξε ωστόσο την ίδια αντίδραση απέναντι στους τζιχαντιστές του ISIS.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, σημείωσε ότι αν και οι Τούρκοι είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον «θεωρεί σημαντικό το PYD στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας συμμαχίας κατά του ISIS». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ «δεν αναγνωρίζουν το PYD ως τρομοκρατική οργάνωση».

Η Αγκυρα ανησυχεί κατά πόσο η Δύση μπορεί να προωθεί τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.  Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, είπε τη Δευτέρα ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα εντός της αυτόνομης ιρακινής επαρχίας για να εκφράσει ο λαός τη γνώμη του για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους, σημειώνοντας, πάντως, ότι το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here