Τεστ και υποτροφίες για χαρισματικά παιδιά δημοτικού και εφήβους

Το Center for Talented Youth (Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά) ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επιτρέποντας στους προικισμένους μαθητές από Β’ Δημοτικού έως B’ Λυκείου να ανακαλύψουν τις ακαδημαϊκές τους δυνατότητες -και να τις ανακαλύψουν βέβαια και οι χορηγοί.

Στο CTY Greece εντοπίζει μαθητές με ξεχωριστές ακαδημαϊκές δυνατότητες  με τη βοήθεια ειδικών εξετάσεων. Στη συνέχεια τους εντάσσει σε διάφροα προγράμματα

  • Διαδικτυακά (online) μαθήματα για μαθητές από Γ΄ Δημοτικού έως Β΄ Γυμνασίου  διάρκειας τριών μηνών για την εκμάθηση προγραμματισμού στη γλώσσα Scratch που έχει σχεδιαστεί από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ ειδικά για παιδιά. Επίσης, διαδικτυακά online μαθήματα στην «Εισαγωγή στον Σχεδιασμό Ιστοσελίδων» για  μαθητές Ε΄ Δημοτικού & ΣΤ Δημοτικού (εφόσον έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα SCRATCH Middle School) και Α’ έως Γ’ Γυμνασίου.
  • Προγράμματα μονοήμερα και Σαββατοκύριακου  
  • Θερινό Πρόγραμμα για παιδιά Γυμνασίου με διαμονή στο Κολλέγιο Ανατόλια (στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης)  Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα του Κέντρου διάρκειας τριών εβδομάδων που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια. Οι μαθητές φιλοξενούνται στο Οικοτροφείο του Κολλεγίου και η γλώσσα του προγράμματος είναι η αγγλική.
  • Θερινό Πρόγραμμα για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια χωρίς διαμονή.

Πέρσι και προπερσι  συμμετείχαν στα τεστ  περισσότεροι από 3.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα.

  • Οι εξετάσεις επιλογής διενεργήθηκαν σε 14 πόλεις της χώρας.
  • 150 μαθητές επελέγησαν για τα online προγράμματα
  • 500 παρακολούθησαν προγράμματα μίας ή δυο ημερών σε όλη την Ελλάδα
  • 183 μαθητές από όλη την Ελλάδα επελέγησαν το 2015 για τα δύο θερινά προγράμματα του Κέντρου. Οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα όπως Κρυπτολογία, Εισαγωγή στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, Πιθανότητες και Θεωρία Παιγνίων,  Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς, Χημεία στην Κοινωνία, Εισαγωγή στην Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Φιλοσοφία, Βασικές Αρχές Μικροοικονομίας και Γενετική, Επιστήμη & Μηχανολογία, Αισθήσεις & Αντίληψη, Επαγωγική και Απαγωγική Λογική και Λογοτεχνία. Οι μισοί εξ αυτών έλαβαν υποτροφία με βάση το οικογενειακό τους εισόδημα. Τα 2/3 των συγκεκριμένων παιδιών  προήλθαν από δημόσια σχολεία όλης της Ελλάδας.

Στις εξετάσεις χρησιμοποιούνται δύο τεστ που σχεδιάστηκαν από το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins

Το κέντρο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2013 μετά από τη σύμπραξη του κολλεγίου Ανατόλια με το Πανεπιστήμιο John Hopkins και την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.

Πρόκειται για ένα Κέντρο μοναδικό στη νοτιοανατολική Ευρώπη το οποίο προσφέρει σε μαθητές από Β΄ Δημοτικού έως Β΄ Λυκείου εξωσχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά με εξαιρετικές ακαδημαϊκές ικανότητες και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση μέσα από καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας.

Το Κέντρο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην Ελλάδα και του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Προκειμένου να συμμετέχει κάποιος μαθητής στα προγράμματα αυτά, θα πρέπει να λάβει μέρος στις εξετάσεις του CTY Greece που διεξάγονται κάθε χρόνο. Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν σε 16 πόλεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο και η διαδικασία των εγγραφών έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι μαθητές που θα κριθούν επιλέξιμοι θα έχουν τη δυνατότητα ανάλογα με την ηλικία τους, να παρακολουθήσουν προγράμματα που προσφέρει το Κέντρο όπως διαδικτυακά (online) μαθήματα, διήμερα προγράμματα και θερινά προ- γράμματα διάρκειας τριών εβδομάδων

Στις εξετάσεις χρησιμοποιούνται δύο τεστ που σχεδιάστηκαν από το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins: το School and College Ability Test (SCAT) και το Spatial Test Battery (STB), τα οποία εξετάζουν την ικανότητα στη γλωσσική και τη μαθηματική λογική και είναι στα ελληνικά. Κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να δώσει ένα από τα δύο τεστ (SCAT ή STB) ή και τα δυο αν επιθυμεί.

Για τα τεστ δεν χρειάζεται προετοιμασία και η εγγραφή σε αυτά γίνεται ηλεκτρονικά. Για περισσότερες πληροφορίες για τα τεστ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κέντρου στο: www.ctygreece.gr/el/exams όπου μπορείτε να βρείτε δείγματα των τεστ.

Για περισσότερες πληροφορίες www.cty-greece.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here