Τσίπρας: Χορηγούμε άμεσα 670 εκ. ευρώ για 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 850 ευρώ-Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου- Σενάρια εκλογών στο τραπέζι

Εξαγγελίες αναδιανομής του κοινωνικού μερίσματος από την υπεραπόδοση των εσόδων στους κοινωνικά αδύναμους, έκανε με διάγγελμα του ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε την άμεση διανομή 670 εκ. ευρώ για 13 σύνταξη σε 1.600.000 συνταξιούχους κάτω των 850 ευρώ, με κατώτερο ποσό τα 300 ευρώ. 

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που επλήγησαν περισσότερο από την προσφυγική κρίση.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συμφωνία με τους θεσμούς θα τηρηθεί στο ακέραιο αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει την κοινωνική συνοχή, αποκαθιστώντας τις απώλειες όσων υπέφεραν περισσότερο από τη κρίση.

Πρόκειται για σαφή προσπάθεια της κυβέρνησης να επανασυνδεθεί με τα λαικά στρώματα, τα οποία δέχθηκαν πλήγματα τον τελευταίο χρόνο από αλλεπάλληλες περικοπές σε συντάξεις και να αλλάξει το πολιτικό κλίμα που είναι βαρύ για την κυβέρνηση.

Πολλοί εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός με τη κίνησή του αυτή ανοίγει πλέον ορθάνοιχτα τη πόρτα στα σενάρια πρόωρων εκλογών, ενδεχόμενο που ο ίδιος δεν είχε αποκλείσει σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για την δεύτερη αξιολόγηση.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, έρχεται να προκαταλάβει τις αντιδράσεις των δανειστών και να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας ενόψει του κρίσιμου σημείου των διαπραγματεύσεων και των απαιτήσεων για νέα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετική την απόφαση του Eurogroup για το χρέος ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχθούμε παράλογα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση.

Η στάση αυτή, μεταφράζεται από πολλούς ως πιθανός προάγγελος εξελίξεων εάν οι δανειστές επιμείνουν στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και σε μη επαναφορά του ευρωπαικού εργασιακού κεκτημένου(συλλογικές συμβάσεις) και επέκταση των ομαδικών απολύσεων.

Μετά την σημερινή ομιλία Τσίπρα, όλα είναι ανοικτά.

Τα κυριότερα σημεία του διαγγέλματος του πρωθυπουργού:

Δέσμευση μας είναι να αναδιανέμουμε κάθε ευρώ στους αδύναμους συμπολίτες μας.

Προχωρήσαμε στην ένταξη 2,500.000 ανασφάλιστων στο ΕΣΥ, την πρόσληψη 5.000 γιατρών και νοσηλευτών.

Μετά την υπεραπόδοση των εσόδων και την υπερκάλυψη του πρωτογενούς πλεονάσματος, αποφασίσαμε την άμεση διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε., για όσους επιδεινώθηκαν οι συνθήκες διαβίωσής τους.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης μας για 13η σύνταξη, χορηγούμε άμεσα, 617 εκ ευρώ σε 1.600.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 750 ευρώ. Η διανομή θα γίνει αντισυμμετρικά από κάτω προς τα πάνω. Κατώτερο ποσό είναι τα 300 ευρώ.

Θα τηρήσουμε τη συμφωνία στο ακέραιο. Αλλά θα διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, αναστέλλουμε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Β.Α Αιγαίου.Η συμφωνία θα τηρηθεί αλλά όχι σε βάρος εκείνων που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Η Ευρώπη χρωστά στους νησιώτες που σήκωσαν ψηλά τη σημαία των αρχών της.

Διανύουμε τα τελευταία μέτρα ενός μαραθώνιου. θα βγούμε από κρίση, όρθιοι και πιο δυνατοί.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here