Κυριάκος Γιαλένιος: «Μόνο τα νεκρά ψάρια ακολουθούν το ρεύμα»

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Έχει περάσει ένας χρόνος από την ημέρα που ο Ντέιν χώρισε με την Υβόν∙ ένας χωρισμός που του κληροδότησε βασανιστικές αϋπνίες. Μια τέτοια άγρυπνη νύχτα γίνεται ακούσιος μάρτυρας στον μυστηριώδη θάνατο μιας κοπέλας. Τις ίδιες ταραγμένες μέρες, τρεις νέοι άντρες συναντιούνται κάτω από παράδοξες συνθήκες σε ένα έρημο στρατόπεδο της μακρινής ενδοχώρας και ξεκινούν ένα ταξίδι με σκοπό να φτάσουν στην πόλη, ώστε να μοιραστούν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Στη διαδρομή, και εν μέσω προσωπικών εξομολογήσεων, θα αποκαλυφθούν μυστικά, θα δικαιολογηθούν εγκλήματα και θα δοθούν εκατέρωθεν υποσχέσεις. Σύντομα, αυτά τα φαινομενικά τυχαία γεγονότα θα θέσουν σε κίνηση έναν μηχανισμό όπου οι παράλληλες πορείες όλων των πρωταγωνιστών θα διασταυρωθούν με τρόπο αναπάντεχο, ξεδιπλώνοντας τα ως τότε κρυμμένα κίνητρα του καθενός. «Μόνο τα νεκρά ψάρια ακολουθούν το ρεύμα», του Κυριάκου Γιαλένιου, εκδόσεις Ψυχογιός.

-Πως πρόεκυψε ο εξαιρετικός αυτός τίτλος;

Ο τίτλος του βιβλίου προέκυψε στην  πορεία της συγγραφής. Αποτελεί τίτλο ενός κεφαλαίου και αποστροφή που χρησιμοποιεί  ένας από τους βασικούς χαρακτήρες του μυθιστορήματος. Με κάποιο τρόπο όμως, χαρακτηρίζει όλους τους ήρωες οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή αναβρασμό και σε κόντρα με καταστάσεις και συναισθήματα, σε κόντρα ακόμα και με τους ίδιους  τους εαυτούς τους.

-Το περιεχόμενο του βιβλίου;

Αυτή είναι από τις πιο  δύσκολες ερωτήσεις! Ας πούμε πως παρακολουθούμε δύο παράλληλες ιστορίες, φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους, οι οποίες διαδραματίζονται τις ίδιες ταραγμένες μέρες σε μια χώρα η  οποία η οποία ποτέ δεν ονοματίζεται αλλά φέρνει πολλά κοινά με την δικιά μας. Ιστορίες οι οποίες από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να εφάπτονται  προκαλώντας   αλληλένδετες αναταράξεις και εκατέρωθεν αντιδράσεις ώσπου στο τέλος θύματες και θύτες αλλάζουν ρόλους και μοίρες.

-Μιλάμε για ερωτικοπολιτικό μυθιστόρημα;

Έρωτας, συντροφικότητα, πολιτική, σεξ, διαφθορά, φιλία, προδοσίες, όλα ανακατεύονται με φόντο μια νουάρ ατμόσφαιρα οπού οι σιωπές πολλές φορές είναι πιο εύγλωττες από τις λέξεις και ο έρωτας χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για πράξεις και λόγια που ισορροπούν στα όρια του κυνισμού και της παραβατικότητας.

-Με ψευδώνυμα που παραπέμπουν σε κινηματογραφικές ταινίες..

Ψευδώνυμα όχι, αλλά ξενικά ονόματα τα οποία σαν στόχο έχουν να κλείσουν το μάτι στον αναγνώστη και κατά κάποιο τρόπο να του υπενθυμίσουν πως σημασία δεν έχει αν το όνομα παραπέμπει σε κάποιο οικείο του πρόσωπο που συναναστράφεται καθημερινά αλλά πρωτίστως η ταύτιση ή  η απόρριψη των πράξεων και των λόγων του.

-Οι συγγραφείς που σας επηρέασαν;

Πολλοί και διάφοροι. Ενδεικτικά θα αναφέρω οτι  μεγάλη αγάπη τρέφω για την λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία αλλά και τους γάλλους θιασώτες του νουάρ όπως ο Z.I.Izzo, o Z.P.Manchete, ο Μ.Αttia και ο G.Simenon. Eιδικό φόρο τιμής προσπαθώ να αποτίω με κάθε ευκαιρία και στην ποίηση η οποία καθόρισε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι τις λέξεις και το νόημα τους μέσα στο κείμενο.

-Τι άλλο απο φαντασία χρειάζεται για να μαγειρευτεί μια ιστορία σε ενα βιβλίο;

Επιμονή, υπομονή, πειθαρχία και μακριά από κανόνες και στεγανά. Ένας συγγραφέας έχει υποχρέωση να βαδίζει στο δικό του μοναχικό μονοπάτι αγνοώντας συμβάσεις και υποδείξεις που δεν συμβαδίζουν με το όραμα και την αντίληψη που έχει ο ίδιος για την λογοτεχνία.

-Σήμερα πως μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι και να πάμε κόντρα στην κακοδαιμονία και στο ρεύμα;

Ο καθένας με τον τρόπο του, χτίζοντας το δικό του προσωπικό σύμπαν ώστε να αντλεί ευχαρίστηση και ικανοποίηση στην καθημερινότητα του από τη μία αλλά και συγχρόνως επιμένοντας στην προσπάθεια να μεταβάλλει  προς το καλύτερο, το περιβάλλον στο οποίο κινείται και εργάζεται. Με οποιοδήποτε τρόπο, το κεφάλι πρέπει να παραμένει πάντα ψήλα γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να  διακρίνουμε το φως στην άκρη του τούνελ και να γίνουμε ενεργά μέλη της πολυπόθητης μετάβασης σε καιρούς πιο αισιόδοξους.

-Τι σας διδάσκει καθημερινά η μαγεία του βιβλιοπωλείου;

Οτι οι άνθρωποι, προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν  από την καθημερινή μιζέρια και βλέπουν το βιβλίο ως ένα απολαυστικό και αποτελεσματικό τρόπο για ένα συναρπαστικό φευγιό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here