Την έκδοση τριών από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς αποφάσισε το συμβούλιο Εφετών- Εφεση κατά της μη έκδοσης των άλλων τριών από τον εισαγγελέα

Στον αντίποδα της χθεσινής απόφασης, το συμβούλιο Εφετών, με διαφορετική σύνθεση και παρά την αντίθεση πρόταση της εισαγγελέως, αποφάσισε σήμερα Τρίτη την έκδοση τριών από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Και οι τρεις θα ασκήσουν έφεση.

Σύμφωνα με την απόφαση, πρέπει να εκδοθούν για τα 3 από τα 4 αδικήματα για τα οποία εκζητούνται και συγκεκριμένα για την προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος, την απόπειρα παρακωλυσης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και για λεηλασία (αρπαγή) ελικοπτέρου.  Αντίθετα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι δεν πρέπει να εκδοθούν για την κατηγορία της  απόπειρας δολοφονίας του Τούρκου προέδρου.

«Δεν θα έχουμε δίκαιη δίκη»

Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι δεν είναι πραξικοπηματίες κι ότι αν εκδοθούν στην Τουρκία αφενός δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, αφετέρου κινδυνεύουν να υποβληθούν σε απάνθρωπα βασανιστηρια και εξευτελιστικά βασανιστήρια.

Οι εκζητούμενοι υποστήριξαν ότι, μετά τα γεγονότα του Ιουλίου, «οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι όμηροι. Δεν τους επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση ούτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους».

Εισαγγελέας: «Σχεδόν βέβαιος ο βασανισμός τους-Τα στοιχεία των Τούρκων εντελώς αόριστα»

Να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 3 εκζητουμενοι πρότεινε η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη.

«Εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής :

«Το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ».

Επικαλέστηκε επίσης τους άγριους βασανισμούς στρατιωτικών που βρίσκονται ήδη στα χέρια των τουρκικών αρχών ενώ -όπως είπε- κάποιοι θανατωθηκαν επί τόπου.

Για τα στοιχεία των τουρκικών αρχών η εισαγγελέας τόνισε ότι είναι «εντελώς αόριστα καθώς δεν περιγράφουν ποια ειναι ακριβώς η παρανομη δράση των εκζητουμένων. Θυμίζουν δημοσιογραφική περιγραφή κι όχι νομικό κείμενο».

Εφεση κατά της μη έκδοσης των άλλων τριών Τούρκων

Στο μεταξύ, όπως εγινε γνωστό, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Αντώνιος Λιώγας άσκησε σήμερα Τρίτη, έφεση κατά της χθεσινής ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση τριών από τους συνολικά οκτώ στρατιωτικούς.

Μετά την άσκηση της εφέσεως, η υπόθεση για τους τρείς για τους οποίους χθες εκδικάστηκε το αίτημα της γείτονος και απορρίφθηκε, θα εισαχθεί εκ νέου προς κρίση στον Άρειο Πάγο ( Β Τμήμα).
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών εκζητουμένων.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here