Δίκη οροθετικών γυναικών: «Η δημοσιοποίηση των στοιχείων τους επιβλήθηκε από το υπουργείο Υγείας»

Την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Ανδρέας Λοβέρδος) έδειξε ως πολιτικά υπεύθυνη για την διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών,τον Απρίλιο του 2012, με την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους και των στοιχείων τους, ο νυν πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.
Καταθέτοντας στη δίκη των ιερόδουλων γυναικών, φορέων του HIV, που κάθονται στο εδώλιο, ο κ.Ρόζενμπεργκ ζήτησε συγγνώμη για τη μεταχείριση που τους επιφυλάχθηκε.
«Είναι υποχρέωσή μου να πω δημοσίως ένα συγγνώμη για τη συμπεριφορά και μεταχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ στις γυναίκες αυτές. Πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Η διάγνωση οροθετικότητας είναι εντελώς απόρρητη και δεν μπορούν να δοθούν χωρίς άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομέων» υποστήριξε ο Θ. Ρόζενμπεργκ καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν τίθεται ζήτημα κοινοποίησης των ιατρικών απορρήτων, αφού αρχικό μέλημα είναι η προστασία του ασθενούς. Μάλιστα, σε ερώτηση της προέδρου, για ποιό λόγο τα στοιχεία των 11 γυναικών (σ.σ. τρεις εκ των οποίων δεν βρίσκονται πια στη ζωή) κοινοποιήθηκαν στις αστυνομικές αρχές, ο Θ. Ρόζενμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προέβαλαν αρχικά τον ισχυρισμό ότι έγινε για λογους δημόσιας υγείας. Δευτερευόντως ενημερώθηκαν ότι η κίνηση αυτή επιβλήθηκε από το υπουργείο Υγείας».
Στο εδώλιο του δικαστηρίου βρέθηκαν και σήμερα οι τέσσερις από τις 11 συνολικά κατηγορούμενες, οι οποίες κατηγορούνται για τα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή και της παράβασης του νόμου περί εκδιδόμενων γυναικών. Η υπόθεσή τους, αλλά και αυτή ακόμη οκτώ ιερόδουλων που τελικά απαλλάχθηκαν από βαρύτερες κατηγορίες, είχαν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρ. Λοβέρδου, το 2012, να δημοσιοποιήσει τα πρόσωπα και τα στοιχεία τους, κάνοντας λόγω για ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας.
Οι «άνωθεν πολιτικές εντολές»
Στο βήμα του μάρτυρας ανέβηκε και ο αστυνομικός Δημ. Μανάτος, ο οποίος μέχρι το 2014, συμμετείχε στην επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», μία επιχείρηση «σκούπα» για την επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών στις χώρες τους.
Όπως κατέθεσε, τον Απρίλιο του 2012 είχε συλληφθεί μία οροθετική σε «σπίτι» στις Αχαρνές. «Την επόμενη ημέρες ξεκίνησε όλη η επιχείρηση. Ο ταξίαρχος είπε ότι άνωθεν πολιτικές εντολές ζητούσαν να πάνε όλοι οι προσαχθέντες στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
«Δεν ήταν καθαρή πρωτοβουλία της αστυνομίας. Ξέραμε ότι επρόκειτο για εκδιδόμενες γυναίκες» επεσήμανε στο δικαστήριο και πρόσθεσε πως «όσες βρέθηκαν θετικές μεταφέρθηκαν στην Ασφαλεια Αττικής και συνελήφθησαν. Πριν από αυτό το σκηνικό πάνως, δεν είχε τύχει να πάμε στο ΚΕΕΛΠΝΟ».
Πρόεδρος: τί εννοείτε όταν λέτε εκδιδόμενες;
Μάρτυρας: Η ζωή και η ανάγκη τις έφερε σε αυτό το σημείο. Αρκετές ήταν τοξικοεξαρτημένες. Για τις κατηγορούμενες δεν μπορώ να σας πω κάτι συγκεκριμένο.
Εισαγγελέας: Αναγνωρίζετε στο πρόσωπο κάποιας από τις παρούσες κατηγορούμενες να έχουν απασχολήσει ξανά με τέτοιου είδους αδικηματα; Τις έχετε ξαναδεί;
Μάρτυρας: Τη μία την έχω ξαναδει. Πρέπει να την ειδα να εκδιδεται μετά το 2012. Εχει περάσει ο καιρός και δεν θυμάμαι.

Εισαγγελέας: Χρειαζόμαστε σαφήνεια…


Μάρτυρας: Ότι την έβλεπα, την έβλεπα. Δεν θυμάμαι το χρόνο.

Εισαγγελέας: Γνωρίζετε αν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό; Είστε σε θέση;

Μάρτυρας: Δεν μπήκα στη διαδικασία να ρωτήσω αυτές τις διαδικασίες, ούτε μου έπεφτε λόγος.  Απ’ όσο γνωρίζω, δεν έχει υπάρξει κάποια καταγγελία. Πολλές από τις κοπέλες μας άνοιγαν την καρδιάτους. Απο εκεί και μετά δεν ξέρω τι έκαναν. Υπήρχαν κοπέλες που μας έλεγαν ότι πελάτες επέμεναν χωρίς προφυλακτικό. Για τις συγκεκριμένες δεν ξέρω. 

Η δίκη συνεχίζεται στις 21 Νοεμβρίου. 
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here