Το γερμανικό ντονέρ και όχι τον ελληνικό πιτόγυρο «έσωσε» η Ευρωβουλή – νίκησαν τα φωσφορικά άλατα στον πρώτο γύρο

Facebook
Twitter
Google+
Pinterest

Το γερμανικό ντονέρ  και όχι τον ελληνικό πιτόγυρο «έσωσε» η Ευρωβουλή – νίκησαν τα φωσφορικά άλατα στον πρώτο γύρο. Εντούτοις το θέμα θα έχει και  δεύτερο γύρο,  γιατί δεν το εγκαταλείπει η Επιτροπή Περιβάλλοντος και καλά κάνει.

Η Κομισιόν ουσιαστικά στήριζε τη γερμανική οικονομία και  είχε προτείνει να επιτραπούν τα φωσφορικά άλατα πανευρωπαϊκά και να γενικευθεί η χρήση τους στα πρϊόντα σούβλας . Ετσι θα ευνοούνταν οι  Γερμανοί που είναι από τους λίγους που τα χρησιμοποιούν στο ντονέρ τους και που είναι το μαύρο πρόβατο επ΄αυτού.  Εντούτοις η επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου ήθελε να αναβληθεί η όποια απόφαση μέχρι το 2019, προκειμένου να έχει προηγουμένως εκδοθεί σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Τελικά η πρόταση απαγόρευσης πανευρωπαϊκά δεν πέρασε και οι Γερμανοί «σουβλατζήδες» σώθηκαν

Η χρήση φωσφορικών αλάτων στο γύρο, το ντονέρ και τα υπόλοιπα προϊόντα σούβλας δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα, την Τσεχία και σε άλλες χώρες, αλλά όπως προαναφέρουμε, επιτρέπεται στη Γερμανία.

Πολλοί πανηγύρισαν εντούτοις στην Ελλάδα, επειδή ακριβώς δεν είχαν υπόψη τους τα ντεσού και τα «λόμπι» στη συγκεκριμένη υπόθεση. |Πανηγυρίσαν  ότι διασώθηκε ο ελληνκός γύρος και τα συναφή εδέσματα από σουβλατζίδικα και ψησταριές στην Ελλαδα επειδή είδε η Ευρωβουλή με συμπάθεια το όλο θέμα. Όμως η πικρή αλήθεια είναι άλλη. Η μάχη δόθηκε παρσκηνιακά ουσιαστικά για να «σωθεί» ο γερμανικό γύρος, τον οποίο και καταναλώνει το 80% των Ευρωπαίων. Και ο  γύρος αυτός περιέχει φωσφορικά άλατα. Ο ελληνικός ΔΕΝ περιέχει

Το ζήτημα που εξέταζαν δηλαδή ουσιαστικά ήταν αν θα απαγορέψουν τα φωσφορικά στο γύρο (των Γερμανών παραγωγών και εξαγωγέων) ή αν θα τα επιτρέψουν πανευρωπαϊκά ώσε οι Γερμανοί να μην είναι στο στόχαστρο των Πράσινων, των περιβαλλοντικών και καταναλωτικών οργανώσεων.  Η πρόταση να απαγορευτουν τα φωσφορικά δεν πέρασε και έτσι ο γερμανικός γύρος πήρε παράταση ζωής μέχρι το 2019, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για τις συνέπειες των φωσφορικών στην υγεία (κυρίως στην καρδιά, αλλά όχι μόνον). Ουσιαστικά δηλαδή νικησε το λόμπι των γερμανών παραγωγών γύρου και χάσαμε εμείς και οι Τσέζοι (που τα ελληνικά και τσεχικά αντιστοιχα προϊόντα δεν έχουν φωσφορικά). Αλλά το ουσιαστικό είναι ότι έχασαν και όσοι δίνουν μάχη να περιοριστουν τα φωσφορικά στην κατανάλωση -ειδικά στα τρόφιμα.

Οχι βέβαια ότι και η Ελλάδα είναι «καθαρή» από φωσφορικά. Το φωσφοριό οξύ και τα φωσφορικά άλατα χρησιμοποιουνται σε τόσο μεγάλη γκάμα προϊόντων που καταναλώνουμε, που θα ήταν αστείο να θεωρούμε ότι επειδή ειδικά ο δικός μας γύρος δεν τα έχει, είμαστε «καλοί» ή ασφαλείς. Τα άλατα αυτά, δηλαδή τα E 338 έως και Ε343 τα τρώμε ή τα πίνουμε με τα εξής (αναγράφονται στην αρχή τα πιο «φορτωμένα» σε άλατα)

*το αλάτι

*τα τυριά τοστ και η παρμεζάνα

*τα κατεψυγμένα ή συντηρούμενα ή επεξεργασμένα κρέατα,

*τα τρόφιμα φαστ φουντ,

*τα αναψυκτικά τύπου κόλα

*το ρόφημα κακάο

*γάλα, γιαούρτι (ανεξαρτήτως περιεκτικότητας σε λίπη)

Επίσης φωσφορικά υπάρχουν στα απορρυπαντικά στις οδοντόπαστες και σε άλλα προϊόντα (όσα αναγράφουν ότι περιέχουν τα αντίστοιχα «έψιλον» και συγκεκριμένα από το  E 338 έως και το Ε343 )

Μέχρι το 2019 που αναμένεται η ολοκλήρωση της έρευνας για τα άλατα αυτά, οι  υπέρμαχοι των φωσφορικών αλάτων θα επιμένουν στα δικά τους επιχειρήματα, λέγοντας ότι μία μερίδα ντονέρ περιέχει μόλις 0,13 γραμμάρια φωσφορικών αλάτων, ποσότητα 30 φορές μικρότερη από το ανώτατο ημερήσιο επιτρεπτό όριο. Εντούτοις το άθροισμα των φωσφορικών αλάτων που καταναλώνουμε από ποικιλία τροφιμων είναι τόσο μεγάλο, που το ανώτατο ημερήσιο όριο ξεπερνιέται ούτως ή άλλως και το θέμα είναι τα άλατα αυτά να περιοριστουν ακόμα περισσότερο και όχι να επεκταθούν περισσότερο.

Μιε ανδιαφέρουσα έρευνα για την περιεκτικότητα των τροφιμων σε φωσφορικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here