Ζωή Κωνσταντοπούλου: Οι πολιτικές της λιτότητας προσκρούουν στην δημοκρατία

Εναν απολογισμό   των πέντε χρόνων  λιτότητας και μνημονίων στην Ελλάδα, έκανε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας σε φόρουμ στο Παρίσι. Τα μέτρα λιτότητας και τα μνημόνια έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, σε ιλιγγιώδη ποσοστά ανεργίας, με αποκορύφωμα την ανεργία των νέων γυναικών, αύξηση του αριθμού των αστέγων, της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και σε ραδγαία μείωση της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, εκπαίδευση, υγεία, δικαιοσύνη, . Την τοποθέτηση αυτή εκανε η πρόεδρος της Βουλής  Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Ολομέλειας του Φόρουμ των «Εναλλακτικών – Συμμαχία κατά της Λιτότητας »  που διοργανώνουν αριστερές, προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις και κινήματα , 30 και 31 Μαίου στο Παρίσι.

Στην ομιλία της η πρόεδρος της Βουλής,  είπε οτι οι πολιτικές της λιτότητας και το καθεστώς των μνημονίων προσκρούουν στις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου . Κατά την πρώτη ημέρα του Φόρουμ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου απηύθυνε χαιρετισμό στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Ολομέλειας με θέμα «Τέλος στη λιτότητα. Στόχος μας: Η ανθρωπιστική ανάπτυξη στην Ευρώπη». Στην Ολομέλεια απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαικής Αριστεράς και Γενικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος κ. Pierre Laurent, o Herve Falciani (λίστα Λαγκάρντ), η ΓΓ των Γάλλων Πρασίνων Emmanuelle Cosse, βουλευτές, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι κινημάτων της Ευρώπης.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μετά από πέντε χρόνια λιτότητας και μνημονίων στην Ελλάδα, η ανεργία από 9,7% το 2009 έφτασε στο 27% το 2015 -με το ποσοστό στους νέους να αγγίζει το πρωτοφανές 60%. Αναφέρθηκε στις αυτοκτονίες που προσέλαβαν διαστάσεις επιδημίας, λόγω της εξαθλίωσης και της απόγνωσης που παρήγαγαν οι μνημονιακοί εκβιασμοί και η ρητορική του μονοδρόμου και της έλλειψης εναλλακτικής. Μίλησε για τα 300,000 νοικοκυριά που ζουν χωρίς ηλεκτρισμό, τα 500.000 παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και για το 44.8% των συνταξιούχων που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας. Ταυτόχρονα, επεσήμανε την εκτίναξη του δημοσίου χρέους από λιγότερο του 120% του ΑΕΠ το 2009 σε περισσότερο από 180% του ΑΕΠ σήμερα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here