Ζουγανέλης: Φασισμός είναι να σε μηνύουν όταν λες τη γνώμη σου

«Δεν δέχομαι από κανέναν να μην επιτρέπει στον κάθε πολίτη να είναι ελεύθερος και να καταθέτει δημόσια τη γνώμη του όταν καλείται να τοποθετηθεί» είπε ο ηθοποιός Γιάννης Ζουγανέλης μετά τις τουλάχιστον δυσανάλογες αντιδράσεις που προκάλεσε ένα σχόλιό του στον εκπρόσωπο του «Ελληνικού Παρατηρητίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι»

Ο εκπρόσωπος τον μήνυσε για ρατσισμό, ενώ ο Ζουγανέλης είχε πει τα εξής:

«Πήγαμε φαγητό σε πρόσφυγες και εγώ σέρβιρα σαλάτες. Και μου πετάει την σαλατα ένας μεταναστης, λέγοντας «χούμους». Τα πήρα στο κρανίο και του την πέταξα στα μούτρα. Δεν έχουν σχέση κάτι τέτοιοι με εμάς όταν πηγαίναμε ή πάμε μετανάστες στο εξωτερικό»

Μετά τη μήνυση, ο Ζουγανέλης έδωσε συνεντευξη και είπε:

«Φασισμός είναι όταν μηνύεται κάποιος που λέει τη γνώμη του. Είμαι αντιρατσιστής και το έχω αποδείξει, αλλά δεν θα αφήσω την υπεράσπιση του ελληνικού βιώματος, της πατρίδας, την ξεχωριστότητά μας, να την υπερασπίζονται δήθεν – γιατί δεν μπορούν στην πραγματικότητα να την υπεραπιστουν– γκεμπελιστές και φασιστοειδή».

Ο ίδιος δεν έχει δει ακόμη τη μηνυση

«Μου έγινε μία μήνυση αλλά εγώ δεν έχω παραλάβει τίποτα ακόμα. Αισθάνθηκα ντροπή για πράγματα αυτονόητα. Ενας άνθρωπος που λέει τη γνώμη του πρέπει να μηνύεται; Αυτό ειναι φασισμός. Δεν ειμαι ρατσιστής, σέβομαι τη διαφορετικότητα και όλους τους λαούς. Σαν καλλιτέχνης και σαν ανθρωπος είμαι φύσει και θέσει αντιρατσιστής. Υπήρξα μετανάστης ως φοιτητής και ασπάστηκα και σεβάστηκα τη γερμανική κοινωνία. Τσακώθηκα με μετανάστη γιατί όταν τους πήγαμε κάποια στιγμή για να φάνε, εγώ ήμουν αυτός που επιλέχθηκε για να μοιράζω σαλάτες, μοιράζαμε χωριάτικη -στη λογική να συνηθίσουν τα ελληνικά φαγητά- και ένας μου την πετάει και μου λέει «χούμους». Δεν μπορούσα να μην αντιδράσω σε αυτή την απέχθεια. Μακάρι να πάρω τη μήνυση στα χέρια μου και να πάω να αντιπαρατεθώ με όλες αυτές τις ΜΚΟ. Δεν δέχομαι από κανέναν να μην επιτρέπει στον κάθε πολίτη να είναι ελεύθερος και να καταθέτει δημόσια τη γνώμη του όταν καλείται να τοποθετηθεί»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here