Ζωή στην Επιτροπή δημοσίου χρέους: Να μην απελπίζονται οι πολίτες

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Κ. ΜΠΑΛΤΑΣ)

Με το ζήτημα των αυτοκτονιών ασχολήθηκε κατά τη σημερινή συζήτηση, η Επιτροπή Αλήθειας δημοσίου χρέους της Βουλής που συνεδρίασε υπό την προεδρία της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η απερχόμενη πρόεδρος, κάλεσε  τους πολίτες να μην απελπίζονται, αν και άλλοι εργάζονται,  όπως είπε για να τους κάνουν να απελπίζονται» και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν άμυνες, και θεσμικές και κοινωνικές και διεθνείς».

Αναφέρθηκε μάλιστα ειδικά  στον Δημήτρη Χριστούλα, που αυτοκτόνησε στο Σύνταγμα στις 4 Απριλίου 2012, λέγοντας  ότι «ο θάνατος του ξεσκέπασε όσους θέλουν να καλλωπίσουν την πολιτική των μνημονίων, η οποία είναι μια απάνθρωπη πολιτική».

Η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι αισθάνεται περήφανη για το έργο της, και διπλά περήφανη βλέποντας αυτούς που ψάχνουν πως θα την αντιμετωπίσουν, καθώς, όπως υποστήριξε, νιώθουν άβολα με τα αποτελέσματά της.

Η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τέλος όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια, η οποία, όπως σημείωσε «προσέφερε ένα μεγάλο και όχι μικρό λιθαράκι για την υπεράσπιση του λαού μας». Δήλωσε δε, ότι σε λίγες ημέρες που θα αποχωρήσει από τη θέση της προέδρου της Βουλής θα παραμείνει ενεργή ως πολίτης στις εργασίες αυτής της Επιτροπής και «στην αναζήτηση λύσης σε αυτό το φρικιαστικό πλέγμα που έχει δημιουργηθεί με το χρέος σε βάρος του ελληνικού λαού».

Η σημερινή ακρόαση εστίασε στο ζήτημα των αυτοκτονιών εξ΄αιτίας της κρίσης.

Ο Φώτης Σαγόνας, εκ μέρους του άτυπου δικτύου, επισήμανε ότι «επιδιώκουμε τον προβληματισμό και την κινητοποίηση των συμπολιτών μας για το μεγάλο ζήτημα των αυτοκτονιών». Μίλησε για αποσπασματική ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα ενώ τόνισε ότι υπάρχει προσπάθεια αποσύνδεσης των αυτοκτονιών από την κρίση και τις ακολουθούμενες πολιτικές.

Ο Φώτης Σαγόνας αναφέρθηκε και στον Δημήτρη Χριστούλα λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι η πράξη του θα οδηγούσε κάποιους ανθρώπους να ενεργοποιηθούν για το θέμα των αυτοκτονιών, καθώς και ότι «θα γινόταν σημαιοφόρος σε έναν στρατό ψυχών που θα ζητούσαν δικαίωση».

Η κόρη του Δημήτρη Χριστούλα, Έμη, ανέφερε ότι ο πατέρας της «έβαλε τέλος στη ζωή του απέναντι από τη Βουλή καταγγέλλοντας αυτούς που τη μετέτρεψαν σε επικυρωτικό σώμα έξωθεν εντολών».

Εξάλλου, σημείωσε ότι βρίσκεται στη σημερινή συνεδρίαση λόγω του επίμονου αγώνα από το 2011 για να συσταθεί η Επιτροπή του Δημοσίου Χρέους (κάτι που, όπως είπε, ήταν τότε αίτημα και του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και του πολέμου που δέχθηκε μετά τη σύστασή της από ΜΜΕ και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ψυχολόγος Ιωάννα Μαρκίδου τόνισε ότι πρέπει όλοι να μάθουν πού μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν οι δομές, υπάρχουν οι ειδικοί και οι ειδικές τηλεφωνικές γραμμές.

Ο μηχανικός λογισμικού -μέλος του δικτύου- Μιχάλης Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργεί το άτυπο δίκτυο, με στόχο να υπάρξει συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για τις αυτοκτονίες, να βοηθηθεί η επιστημονική έρευνα, αλλά και να στηριχτούν οι οικογένειες των ανθρώπων αυτών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here