Zωή Κωνσταντοπούλου: Η συμφωνία της κυβέρνησης δεν θα παραβιάζει τη δημοκρατία

«Εχω αμέριστη εμπιστοσύνη στο πρωθυπουργό, ότι δεν θα συνομολογήσει μια συμφωνία που θα παραβιάζει τη δημοκρατία», είπε η Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε με νόημα: «Η κυβέρνηση δεν είναι ούτε μεσίτης, ούτε ντίλερ. Όταν και εάν υπάρξει συμφωνία, θα ενεργοποιηθούν οι δημοκρατικές και συνταγματικές διαδικασίες. Δεν υπάρχουν στα συρτάρια έτοιμα σχέδια συμφωνίας. Εάν υπήρχε συμφωνία θα το ήξερε πρώτος ο ελληνικός λαός».

«Η διαδικασία διαπραγμάτευσης είναι σε εξέλιξη. Δεν έχω λόγο να μην εμπιστεύομαι τον πρωθυπουργό.  Οι προσπάθειες να υπονομευθεί η θέση της Ελλάδας και της κυβέρνησης ξεπερνούν  κάθε προηγούμενο», συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στον Σκάι.

Παραφιλολογία για καπετανάτα και αντάρτικα

Η κ. Κωνσταντοπούλου επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που άσκησε εκεί στο κυβερνητικό έργο και τη πορεία των διαπραγματεύσεων,  χαρακτήρισε «παραφιλολογία όσα γράφονται για ρήξη Βουλής-κυβέρνησης από εκείνους που θέλουν να υποσκαφθεί η κυβερνητική προσπάθεια».

Υπογράμμισε μάλιστα πως καταβάλλεται μια προσπάθεια να εμφανισθούν οι διαφωνίες και οι αντιθέσεις σ΄ ένα δημοκρατικό κόμμα «ως καπετανάτα η ως αντάρτικα. Η εξουσία διεκδικεί να μην υλοποιηθεί η λαική εντολή. Μην πασχίζετε να ανακαλύψετε ρήξεις και ρήγματα», είπε.

Ξεκαθάρισε πως «ευτυχώς υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ όπου θα εξετασθούν τα πάντα. Ως Πρόεδρος της Βουλής διακρίνω πάντως τεράστια δυσκολία. Το πραγματικό νόημα μιaς συμφωνίας  είναι εάν υπάρχει δημοκρατία στην Ελλάδα. Η αξίωση των δανειστών να επιβάλουν πολιτικές που διαιωνίζουν το μνημόνιο και παραβιάζουν τη δημοκρατία είναι βαθιά αντιδημοκρατική».

«Το μνημόνιο έχει μια μορφή διαφθοράς και διαπλοκής. Υπάρχουν κάποιοι που διακαώς επιμένουν να πει νέο μνημόνιο στη Βουλή», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει καμία συμφωνία

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πώς ο υπουργός Οικονομικών κάνει εκτιμήσεις για τη πορεία της διαπραγμάτευσης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει έτοιμη συμφωνία. Εγώ δεν έχω καμία ενημέρωση για κάτι τέτοιο, ούτε για φορολογικό νομοσχέδιο», είπε ενώ σε ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ, απάντησε: «Να περιμένετε να δείτε την κατάργηση του».

Η κ. Κωνσταντοπούλου υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών πεπραγμένων, απαριθμίζοντας τους νόμους που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και με τους οποίους ξηλώνεται το μνημόνιο και άρχισε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.  «Παρά  τις αφιλότιμες προσπάθειες διαφόρων κύκλων, ο λαός στηρίζει τη κυβέρνηση», σημείωσε.

Απλή ανακοίνωση η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup

Αποκάλεσε την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου «απλή ανακοίνωση του Eurogroup, χωρίς  θεσμική υπόσταση, που περιέχει απλά έναν οδικό χάρτη διαπραγμάτευσης.  Είναι άστοχο να αναφέρεσαι στις 20 Φεβρουαρίου 3 μήνες μετά. Εχει αξιολογηθεί το περιεχόμενο από πολλές πλευρές  Και στο κομμάτι της διαδικασίας διαπραγμάτευσης ελέγχονται οι δανειστές εάν ενεργούν καλόπιστα, σε επίπεδο πολιτικό και επίπεδο δημοκρατίας», είπε.

«Εκατοντάδες νόμοι δεν καταργούνται με έναν νόμο. Το σχήμα λόγου είχε ειπωθεί για να καταδείξει την βαθιά αντιδημοκρατική λογική της κυβέρνησης Σαμαρά να φέρει μ’ ένα άρθρο δεκάδες διατάξεις που συνέβαλαν στην κατακρήμνιση κράτους δικαίου» συμπλήρωσε.

Για τα αποθεματικά της Βουλής, είπε ότι η Πρόεδρος της Βουλής δεν είναι διαχειριστής τραπεζικών λογαριασμών. «Ο κ. Μάρδας μου έστειλε επιστολή την Παρασκευή, την οποία θεωρώ διερευνητική. Θα εξετάσω το θέμα, στο πλαίσιο της αυτονομίας της Βουλής και του ρόλου της στη λειτουργία του πολιτεύματος¨.

Για Χρυσή Αυγή

Τέλος έδωσε σκληρή απάντηση σε όσους την κατηγορούν ότι «κλείνει το μάτι στη Χρυση Αυγή». Ως Πρόεδρος πρέπει να σέβομαι τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα. Δεν μπορώ να εμποδίσω την άσκηση δικαιωμάτων ακόμη και στους εχθρούς της δημοκρατίας. Υπάρχουν ωστόσο όψιμοι αντιφασίστες που με κατηγορούν ως ρέπουσα προς την Χ.Α, εμένα, που ως δικηγόρος και ως άνθρωπος έχω δώσει μάχες κατά του ναζισμού και του φασισμού.» είπα και τόνισε:

«Εγώ δεν ήμουν σε πάνελ με χρυσαυγίτες ουτε έπινα τσάι στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, εννοώ τον κ. Θεοδωράκη, ούτε τους καλούσα σε εκπομπές», συμπλήρωσε. Αλλοι οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και εννοώ η πρώην κυβέρνηση που με πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου χαρακτήριζαν τους αλλοδαπούς κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Εχω απαγορεύσει να χρησιμοποιείται η λέξη λαθρομετανάστης στη Βουλή και οι πρώτοι που αντέδρασαν ήταν ο κ. Γεωργιάδης από τη Ν.Δ. Αυτοί που χρησιμοποιούν ξενοφοβικό, ρατσιστικό λόγο κλείνουν το μάτι στην Χρυσή Αυγή», κατέληξε η Πρόεδρος της Βουλή.

.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here