Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βιώνουμε απόπειρα εξανδραποδισμού

«Ο λαός μας σήμερα βιώνει εκβιασμούς και απόπειρα εξανδραποδισμού, έχει όμως ταυτόχρονα ζώσα τη συνείδησή του με την ιστορία του και με την ηρωική αντίσταση που εμπνέει και τη σημερινή μας ύπαρξη»,  δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου από το Μαουτχάουζεν της Αυστρίας, όπου συμμετείχε στις τελετές μνήμης για τα 70 χρόνια από το κλείσιμο του ναζιστικού στρατοπέδου όπου θανατώθηκαν 3.700 Έλληνες.

«Εκπροσωπώ εδώ τον ελληνικό λαό, αλλά και τη διεκδίκηση των θυμάτων, και όσο κρατούμε ενεργά τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τόσο μπορούμε να αισθανόμαστε ότι ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της εποχής, ένα κάλεσμα που είναι πολύ ευρύτερο από την ιστορική αποτίμηση των ειδεχθέστερων εγκλημάτων, ένα κάλεσμα που αποτελεί υπόμνηση ότι τα εγκλήματα που ξεχνιούνται επαναλαμβάνονται και υπό μεταλλαγμένες μορφές» είπε.

«Είναι ιδιαίτερη η αίσθηση σύνδεσης με την ιστορία, με τους νεκρούς και τους βασανισθέντες σε αυτόν εδώ τον τόπο του μαρτυρίου στο Μαουτχάουζεν, όπως ιδιαίτερο είναι και το αίσθημα τιμής, ευθύνης και καθήκοντος να δικαιώσουμε τα θύματα, να ενσαρκώσουμε τον αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία, σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».

«Να ενσαρκώσουμε ακόμη τον αγώνα κατά του ναζισμού, του φασισμού, της απολυταρχίας κάθε είδους, της περιστολής και ελευθεριών, να αποτελέσουμε άξιους συνεχιστές εκείνων που δεν δέχτηκαν την ισοπέδωση της ύπαρξης τους, επειδή ήταν διαφορετικοί» συνέχισε.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα έχει ακόμη ζωντανούς ήρωες, ανθρώπους που έζησαν τον ναζισμό, έζησαν την κατοχή, αντιστάθηκαν, διεκδίκησαν και επέζησαν. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στην πρωτοπορία των σημερινών διεκδικήσεων, δήλωσε.

Αναφερόμενη στον Μανώλη Γλέζο, έκανε λόγο για έναν «ζωντανό ήρωα που και σήμερα κρατά ψηλά τη σημαία της διεκδίκησης των επανορθώσεων για τις καταστροφές και τη δυστυχία και τη λαίλαπα που αποτέλεσε η ναζιστική κατοχή στη χώρα μας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here