Ζωή καλεί Στουρνάρα στη Βουλή για την Ζίμενς και την έκθεση της ΤτΕ

Ενώπιον της Επιτροπής ΔΕΚΟ καλείται  την ερχόμενη Παρασκευή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου,  με σημείο αιχμής την έκθεση νομισματικής πολιτικής και τις δηλώσεις του περί χρεοκοπίας της χώρας εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Με ψήφους 9 προς 5 η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ενέκρινε την κλήση του κ. Στουρνάρα, η οποία θα γίνει,  όπως είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου,  με βάση τη διαδικασία του άρθρου 49Α.

Η διάταξη προβλέπει ότι «η Επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση οποιοδήποτε από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 οποτεδήποτε μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από το διορισμό τους ή από την προηγούμενη ακρόασή τους.
Eπίσης, μπορεί να καλεί ανώτατα στελέχη των ίδιων επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών και φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή και πρόσωπα που βρίσκονται έξω από αυτούς και έχουν αναγνωρισμένο κύρος και ειδική εμπειρία στο αντικείμενό τους.

H Επιτροπή διατυπώνει τη γνώμη για τα παραπάνω πρόσωπα, τη διαχείριση και πορεία των επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών και φορέων κοινωνικής ασφάλισης που προΐστανται, λαμβάνοντας υπόψη τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδιά τους και υποδεικνύει στους εποπτεύοντες υπουργούς τα μέτρα, πράξεις και πρακτική, που αυτή κρίνει κατάλληλα και επωφελή για το δημόσιο συμφέρον».

Παράλληλα, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισε να αναβάλει την κλήση του κεντρικού τραπεζίτη για την υπόθεση της Ζίμενς, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα, αλλά όχι σε ημερομηνίες που ο ίδιος προτείνει. O κ.Στουρνάρας έχει επικαλεστεί τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που τον εμποδίζουν να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής μέχρι τις 6 Ιουλίου.

«Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η υποχρεωτικότητα της παρουσίας του κ.Στουρνάρα στην Επιτροπή δεν είναι υπό διαπραγμάτευση», ανέφερε η κ.Κωνσταντοπούλου.

«Αν αρνούταν θα σήμαινε απείθεια με βάση τον Ποινικό Κώδικα», είπε χαρακτηριστικά. «Είναι επείγον καθώς έχουν  περάσει δεκαετίες που τo σκάνδαλο Siemens οργιάζει. Σήμερα έχει γίνει σκάνδαλο συγκάλυψης μέρος του οποίου είναι και η υπογραφή Στουρνάρα».

Υπέρ της πρότασης της Προέδρου  που πλειοψήφησε τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χ.Α. Αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ ψήφισαν την πρόταση να κληθεί ο κ.Στουρνάρας στις ημερομηνίες που επιθυμεί.

Σημειώνεται ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης ψήφισε και τις δύο προτάσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here