Ζωή: Δεν είναι ανεκτή η παραβίαση δικαιωμάτων για χάρη των μνημονίων

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ)

«Δεν είναι ανεκτό στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής να συρρικνώνονται και να καταρρακώνονται ανθρώπινες υπάρξεις, κοινωνικά, ατομικά, θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Γιώργο Σταυρόπουλο.

Και συμπλήρωσε: «Δεν είναι ανεκτό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να δοκιμάζεται η Δημοκρατική λειτουργία και οι θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος στις οποίες ανήκουν και εντάσσονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό ιδρύει ευθύνη, ιδίως των διεθνών θεσμών που συμμετέχουν στη διαδικασία επίσπευσης των μνημονίων, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να αναλογιστούν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκαλούνται από τις προωθούμενες πολιτικές».

Η συνάντηση έγινε μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) σχετικά με την υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση το γεγονός ότι η ΕΕΔΑ προέβη σε διεθνή δημοσιοποίηση της Δήλωσής της, «ιδίως προς τους υπευθύνους των λεγομένων “Θεσμών”, των διεθνών οργανισμών που αυτή τη στιγμή προωθούν παραβιαστικές των δικαιωμάτων πολιτικές». Επεσήμανε, επίσης, ότι η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία μηχανισμών αξιολόγησης των επιπτώσεων αυτών των πολιτικών, στα ανθρώπινα δικαιώματα, την οποία χαρακτήρισε ως πρόταση ευθύνης.

Ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει, ως Πρόεδρος της Βουλής, «πρωτοβουλίες προκειμένου η πρόταση αυτή να γίνει πράξη, γιατί πράγματι δεν μπορεί να αποτιμώνται μόνο οι οικονομικές συνέπειες των πολιτικών, δεν μπορεί να αποτιμώνται σε επίπεδο περιβαλλοντικής  νομοθεσίας, οι περιβαλλοντικές συνέπειες και να μην αποτιμάται εκείνο που αποτελεί από τα ανεκτίμητα κεκτημένα του σύγχρονου δημοκρατικού πολιτισμού, η επίπτωση συγκεκριμένων πολιτικών στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα είναι, λοιπόν, μια πρωτοβουλία που θα αναλάβει η Βουλή ανταποκρινόμενη ακριβώς σ’ αυτή την πολύ σωστή και σοφή πρόταση της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του  Ανθρώπου».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here