Ζιζανιοκτόνο που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα προκάλεσε καρκίνο σε κηπουρό

 

Αποζημιώσεις 290 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να πληρώσει η   αμερικανική πολυεθνική εταιρεία γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto (που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Bayer) επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της, του Roundup, στο οποίο οφείλεται ο καρκίνος ενός Αμερικανού κηπουρού. Για το ίδιο ζιζανιοκτόνο έχουν υποβληθεί 5.000 μηνύσεις, όμως αυτή ηταν η πρώτη που εκδικάστηκε.
Ο 46χρονος μηνυτής πάσχει πλέον από καρκίνο τελικού σταδίου και μήνυσε την εταιρεία επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του προϊόντος της και εκείνος το χρησιμοποιούσε επι δυο χρόνια για να ραντιζει σε σχολεία όπου εργαζόταν ως κηπουρός.

Η Monsanto ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση εναντίον αυτής της απόφασης και επέμεινε οτι η δραστική ουσία γλυφοσάτη που περιέχεται στο ζιζανιοκτόνο της, συμφωνα με μελέτες, δεν είναι καρκινογόνα.

Οι ένορκοι του δικαστηρίου στο Σαν Φρανσίσκο πάντως  αποφάνθηκαν πως η Monsanto  «ενήργησε κακοβούλως και το ζιζανιοκτόνο Roundup που παράγει, καθώς και η επαγγελματική εκδοχή του, το RangerPro, συνέβαλαν συνέβαλαν καθοριστικά στην ασθένεια του μηνυτή Ντιγουέιν Τζόνσον».

Ο τελευταίος επέμεινε ότι η Monsanto είχε εν γνώσει της αποκρύψει την επικινδυνότητα των προϊόντων της. Ο Τζόνσον, πατέρας δύο παιδιών, διαγνώσθηκε πριν από δύο χρόνια με ανίατο λέμφωμα μη Hodgkin. Από το 2012 μέχρι το 2014 ράντιζε σχολικές εκτάσεις μιας μικρής πόλης της Καλιφόρνιας με Roundup, ένα αποτελεσματικό όσο και αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο, καθώς και με RangerPro, ένα άλλο προϊόν του ίδιου τύπου.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στις ΗΠΑ υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη χιλιάδες μηνύσεις σε βάρος της Monsanto και έχουν προχωρήσει σε διαφορετικό στάδιο.

«Θα ασκήσουμε έφεση εναντίον της απόφασης και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε σθεναρά αυτό το προϊόν που έχει ιστορία 40 ετών ακίνδυνης χρήσης και συνεχίζει να είναι ένα ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ακίνδυνο εργαλείο για τους αγρότες και άλλους χρήστες», προσθέτει η επιχείρηση.

H αμερικάνικη υπηρεσία Περιβάλλοντος θεωρεί οτι «δεν είναι πιθανο η γλυφοσάτη να είναι καρκινογόνος στους ανθρώπους» αλλά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας την κατατάσσει στις ουσίες «που ειναι πιθανό να προκαλέσει καρκίνο σε ανθρώπους».

Η Γλυφοσάτη (διεθνώς glyphosate) (N-(phosphonomethyl)glycine) είναι ένα ευρέος φάσματος συστηματικό ζιζανιοκτόνο και μία οργανοφωσφορική ένωση, ειδικότερα είναι ένα φωσφονικό (phosphonate). Χρησιμοποιείται για να εξολοθρεύσει ζιζάνια και αγριόχορτα, ειδικότερα τα πλατύφυλλα ετήσια ζιζάνια και το γρασίδι που ανταγωνίζονται την καλλιεργήσιμη σοδειά. Έχει κατηγορηθεί ως πιθανό καρκινογόνο.

 

Πριν απο 6 μήνες η ΕΕ (προφανώς επειδή πλέον η Μονσάντο ειναι σημαντική για την γερμανικη οικονομία) αποφάσισε να ανανεωσει την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης επιλέγοντας την προάσπιση των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων αντί της υγείας των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η αρμόδια Επιτροπή Εφέσεων -που αποτελείται από εμπειρογνώμονες των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ενέκρινε με την απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία την επέκταση της αδείας χρήσης της χημικής ουσίας στην επικράτεια της Ε.Ε. για ακόμη πέντε χρόνια αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα ψηφίσματα εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.

Η γλυφοσάτη, βασικό συστατικό του μεγαλύτερου σε πωλήσεις ζιζανιοκτόνου στον κόσμο Roundup που παράγει ο αγροχημικός κολοσσός Μonsanto, είναι σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Έρευνας για τον Καρκίνο (ΙARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «πιθανότατα καρικινογόνο». Την ίδια άποψη έχουν εδώ και χρόνια αρκετοί ανεξάρτητοι επιστήμονες. Αλλά και η Monsantο γνωρίζει ήδη από τη δεκαετία του 1980 ότι το «Roundup» προκαλεί γενετικές ανωμαλίες και δυσμορφίες σε πειραματόζωα και τουλάχιστον από το 1999 ότι η ουσία αυτή είναι επικίνδυνη και για την ανθρώπινη υγεία.

Παρ’ όλα αυτά η Κομισιόν πρότεινε τον προηγούμενο μήνα στην Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών (PAFF) της Ε.Ε. τη δεκαετή ανανέωση της άδειας χρήσης της γλυφοσάτης. Δεν κατάφερε ωστόσο να αποσπάσει την ειδική πλειοψηφία που απαιτείτο. Επεχείρησε εκ νέου στις αρχές Νοεμβρίου προτείνοντας πενταετή ανανέωση αλλά και πάλι «έφαγε τα μούτρα της». Για την επίτευξη της απαιτούμενης ειδικής πλειοψηφίας θα έπρεπε το 55% των χωρών της Ε.Ε. να ψηφίσουν υπέρ και η πρόταση να υποστηριχθεί από χώρες που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού.

Την Δευτέρα, κατάφερε να περάσει την επέκταση της άδειας χρήσης της επικίνδυνης ουσίας κυρίως χάρη στην αλλαγή στάσης της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα στην αρμόδια Επιτροπή Προσφυγών όπου εκδικάστηκε τελεσίδικα η πρόταση της Κομισιόν, 18 χώρες που αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το 65% του πληθυσμού της ΕΕ, ψήφισαν υπέρ της πενταετούς επέκταση της αδείας χρήσης της γλυφοσάτης, 9 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) καταψήφισαν ενώ μία (Πορτογαλία) απείχε.

Η αλλαγή στάσης της Γερμανίας είναι εμφανώς αποτέλεσμα της εξαγοράς απο την Bayer. Μαζί της άλλαξαν θέση και κράτη δορυφόροι της, όπως η Ρουμανία, Βουλγαρία και Πολωνία οι οποίες  στην προηγούμενη ψηφοφορία απείχαν.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here