«Ζητούνται: Ηγέτες για ένα κόσμο χωρίς φυματίωση»

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για την ανάληψη νέων υποχρεώσων και δράσεων στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στην φυματίωση, η οποία εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο εξαπλωμένες μολυσματικές αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Πέρυσι, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι 10,4 εκατομμύρια άνθρωποι αρρώστησαν με φυματίωση και υπήρχαν 1,8 εκατομμύρια θάνατοι από φυματίωση το 2016, καθιστώντας την ασθένεια τον #1 μολυσματικό «δολοφόνο» παγκοσμίως.  Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να κολλήσει φυματίωση, η ασθένεια ευδοκιμεί ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν στην φτώχεια, σε ομάδες ατόμων που περιθωριοποιούνται και σε άλλους ευάλωτους πληθυσμούς.

Σε αυτές περιλαμβάνονται: οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, οι εθνικές μειονότητες, οι ανθρακωρύχοι και άλλοι που εργάζονται και ζουν σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο, οι ηλικιωμένοι, οι περιθωριοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά σε επικίνδυνα περιβάλλοντα κλπ. Παράγοντες όπως ο υποσιτισμός, η κακή στέγαση και η ελλιπής αποχέτευση, καθώς και το κάπνισμα, το αλκοόλ και ο διαβήτης, επηρεάζουν την ευπάθεια στην φυματίωση και την πρόσβαση στην περίθαλψη.

Η φετινή εκστρατεία του ΠΟΥ με την ονομασία “Wanted: Leaders for a TB-free world” δηλαδή «Ζητούνται: Ηγέτες για έναν κόσμο χωρίς φυματίωση» (σ.σ. TB = tuberculosis = φυματίωση) επικεντρώνεται στην δέσμευση για τερματισμό της φυματίωσης όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο με αρχηγούς κρατών και υπουργούς Υγείας, αλλά σε όλα τα επίπεδα από τους Δημάρχους, Κυβερνήτες, κοινοβουλευτικούς και κοινοτικούς ηγέτες, μέχρι άτομα που έχουν πληγεί από φυματίωση, γιατρούς, νοσηλευτές, ΜΚΟ και άλλους. Όλοι μπορούν να γίνουν ηγέτες των προσπαθειών για την παύση της φυματίωσης στη δική τους δουλειά ή στην δική τους περιοχή.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here