To ζήτημα του χρέους στις συναντήσεις Τσίπρα με Λαγκάρντ, Μοσκοβισί στο Νταβός

Το κρίσιμο ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα καθορίσει πολλά πράγματα γύρω από την έξοδο της χώρας στις αγορές, θα τεθεί κατά τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με τις οποίες ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των επαφών του Πρωθυπουργού στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο θα γίνουν μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, που επικύρωσε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας το Eurogroup κι ενώ η χώρα εισέρχεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο εξάμηνο, που οδηγεί στην έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία. Αυτό το οποίο μένει εκκρεμές και πρέπει πλέον να ρυθμισθεί άμεσα είναι η συγκεκριμενοποήση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τα οποία θα εξαρτηθεί και η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μόλις έξι μήνες πριν αυτό εκπνεύσει!

Το ΔΝΤ επανειλημμένα έχει εκφράσει την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους. Η μη ύπαρξη κυβέρνησης στη Γερμανία, παρατείνει την αβεβαιότητα στο θέμα αυτό και δεν είναι απίθανο τελικά να μην συμμετάσχει με χρήατα το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται, μετά το καλοκαίρι, να θέσει θέμα μερικής επανεξέτασης επιβαρυντικών μέτρων που ελήφθησαν με την επιμονή του ΔΝΤ και ενόψει της ενδεχόμενης συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Η τελευταία φορά που συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός με την διευθύντρια του ΔΝΤ ήταν στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Με τις δηλώσεις τους, τότε, οι δύο πλευρές είχαν εκπέμψει το μήνυμα πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτηση για την επιτυχή έξοδο από τα προγράμματα στήριξης και την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας στη βάση αυτή πως η γ’ αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί το συντομότερο, ώστε να δρομολογηθεί αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο αναμένεται και η συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, στις 15:00, με τη συζήτηση πλέον να προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που η κυβέρνηση επιθυμεί να «οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης, αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».

Οι σημερινές επαφές του Πρωθυπουργού θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί με τη διμερή συνάντηση που θα έχει στις 09:30 ‬με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα στις 10:45 και τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς στις 12:30. Σημαντική θεωρείται και η συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, στις 13:30, με τον οποίο αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here