Το ζήτημα που έθεσε ο Μελανσόν για αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Ο ηγέτης του γαλλικού Κόμματος της  Αριστεράς (PG) Ζαν-Λυκ Μελανσόν ζήτησε χθες την  αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Στην πρόταση αντιτάχθηκε το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που ανήκει επισης στο ΚΕΑ (Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς) αλλά και ο πρόεδρος του ΚΕΑ.

«Για το Κόμμα της Αριστεράς, όπως και – χωρίς αμφιβολία – για άλλα κόμματα του ΚΕΑ, έχει καταστεί αδύνατον να φιλοξενούμε στο ίδιο κίνημα με εμάς τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα», ανέφερε ο Μελανσον. «Με την λογική λιτότητας την οποία έχει υιοθετήσει, περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, υπακούοντας όλο και πιο δουλικά στις ντιρεκτίβες του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου. Πρέπει να αποβληθεί για να υπάρχει καθαρότητα απέναντι στον φιλελεύθερο μανδύα», προσέθετε η ίδια ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑ, ο  Γερμανός Γκρεγκόρ Γκίζι, πάντως, αντιτάχθηκε στο αίτημα του κόμματος του κ. Μελανσόν.Είπε ο Γκιζι συγκεκριμένα:

«Το να ασκεί κανείς κριτική στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖα στην Ελλάδα είναι πλήρως νομιμοποιημένο και οι απόψεις επ αυτού  διίστανται στην Ευρωπαϊκή Αριστερά. Ωστόσο η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο βαθμό φέρει τη σφραγίδα της τρόικας και της γερμανικής κυβέρνησης. Το πρόγραμμα του κόμματος δείχνει ότι είναι σταθερά τοποθετημένο πολιτικά εντός του δημοκρατικού και σοσιαλιστικού φάσματος. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι μια αίτηση αποβολής θα αποτύγχανε στο Συμβούλιο Προέδρων του ΚΕΑ. Η  δύναμή μας είναι να οργανωνόμαστε με τον πιο ευρύ τρόπο, να παραδεχόμαστε τις διαμάχες, να συζητούμε και όχι να αποκλείουμε, ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών του 2019″ (στις οποίες αναμένεται συρρίκνωση του ΚΕΑ).

Από το γαλλικό κομμουνιστικό κόμμα, η Αν Σαμπουράν, μέλος της γραμματείας, είπε

«Το αίτημα είναι γελοίο και στην ουσία και στη μορφή. Βρισκόμαστε απέναντι στον ευρωπαϊκό «μακρονισμό» και στην άνοδο της Ακροδεξιάς, πρέπει να ενώνουμε δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς όσο κι αν είναι διαφορετικές. Το Κόμμα της Αριστεράς (Parti de Gauche) αναζητά ένα πρόσχημα για να κόψει τις γέφυρες. Πίσω από το αίτημα για καθαρότητα, υπάρχει το προπέτασμα καπνού για να κρυφτούν άλλοι σκοποί», πρόσθεσε.

Αντιδημοκρατική, προκλητική και διχαστική απαίτηση χαρακτήρισε  το αίτημα του γαλλικού Κόμματος της Αριστεράς ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το Κόμμα του Μελανσον συνεργαζόμενο με το κόμμα «La France Insoumise» είχαν πάρει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 11% και περίπου οι μισές ψήφοι θεωρουνται του «Κόμματος της Αριστεράς»

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here