Ζιν(Ifo): Βρυξέλλες και Παρίσι έδιωξαν τον Βαρουφάκη γιατί ήθελε να εισάγει ΙOU’s

«H ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη για την έξοδο από το ευρώ. Ο Βαρουφάκης εξήγησε το βράδυ της Κυριακής του δημοψηφίσματος ότι ήθελε να βγει από το ευρώ και να εισάγει παράλληλο νόμισμα και γι’ αυτό έπρεπε να φύγει. Το είχαν ακούσει αυτό οι άνθρωποι στις Βρυξέλλες και το Παρίσι και απαίτησαν τελεσίδικα να φύγει ο Βαρουφάκης. Και τότε ο Ολάντ πέτυχε να συμφωνήσει με την κ. Μέρκελ να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία DLF ο οικονομολόγος και επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν.

«Και όταν ξεκινάς πάλι τις διαπραγματεύσεις, τότε αυτές συνεχίζονται επ’ αόριστον. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα. Η Ευρώπη οδηγείται σε μία ένωση μεταφοράς κεφαλαίων», συμπλήρωσε, καταθέτοντας την διαφωνία του.

Αν ήμουν Μέρκελ θα πήγαινα στο plan B

Ο γνωστός οικονομολόγος επέκρινε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα της Ελλάδας: «Εάν ήμουν η κ. Μέρκελ θα έπαιρνα το “όχι” ως αφορμή τη Δευτέρα το πρωί, μετά το δημοψήφισμα, και θα έλεγα: “Λυπάμαι, Έλληνες που αποφασίσατε έτσι, αλλά αφού είναι έτσι δεν γίνεται πια μαζί. Σας προσφέραμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, οπότε τώρα πρέπει να μιλήσουμε για το σχέδιο Β”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζιν.

Ο Γερμανός οικονομολόγος δήλωσε επίσης ότι δεν συμφωνεί με τον ρόλο των κρατών-μελών της Ε.Ε. και ειδικά της Γερμανίας ως πιστωτές για την Ελλάδα. «Θα ήταν καλύτερα η Γερμανία να είχε προσφέρει βοήθεια μονομερώς για την Ελλάδα ως δώρο. Ορίστε, είστε φίλοι και γείτονές μας, σας δίνουμε τόσα ακόμη και χωρίς συμφωνία με τους άλλους, αυτή είναι η γερμανική συνεισφορά μας, δεν χρειάζεται να μας τα επιστρέψετε, ούτε να τηρήσετε προϋποθέσεις. Αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε πιστωτές σας γιατί ξέρουμε ότι πιστωτές και οφειλέτες πάντα τσακώνονται», είπε ο Ζιν.

Η Ελλάδα είναι πολύ ακριβή..σε μισθούς!

Ερωτηθείς, γιατί η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική, σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει σήμερα μισθούς που ανέρχονται σε 15 ευρώ την ώρα. Αν το συγκρίνετε αυτό με τις γειτονικές χώρες, Τουρκία, Ρουμανία ή Βουλγαρία, εκεί οι μισθοί κυμαίνονται από 3 έως 5 ευρώ. Η Ελλάδα απλά δεν είναι ανταγωνιστική. Όταν κάποιος αποφασίζει για την έδρα της επιχείρησής του, η Ελλάδα απλά δεν υφίσταται ως επιλογή. Οι επενδυτές αποφεύγουν αυτή τη χώρα γιατί είναι πάρα πολύ ακριβή».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here