Υβρις Σόιμπλε: Η ελληνική κυβέρνηση φορτώνει τα βάρη στους αδύναμους-Επίθεση και σε Τσίπρα για τα προνόμια στους εφοπλιστές

Σε δύσκολη θέση έχει βρεθεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε όσον αφορά τον χειρισμό του ελληνικού ζητήματος. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε, την στιγμή της διαπραγμάτευσης για το χρέος, κατά της ελληνικής κυβέρνησης την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορεί, χωρίς αιδώ, ότι είναι εκείνη που μεταφέρει τα βάρη στους αδύναμους.

Πρόκειται για ξεκάθαρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας αφού όλοι γνωρίζουν ποιοί επέβαλαν τα σκληρά προγράμματα λιτότητας και ποιούς εκβιασμούς άσκησαν πάνω στις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και την ελληνική κοινωνία.

Το θέμα θα ήταν ήσσονος σημασίας, αν δεν ήταν σε εξέλιξη το μείζον ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Και η γερμανική αλεπού, που έχει στριμωχθεί από τις απαιτήσεις όχι μόνο του ΔΝΤ αλλά και της Κομισιόν και του Eurogroup, cψάχνει ευκαιρίες για να βγεί στην αντεπίθεση. Τουλάχιστον επικοινωνιακά, γιατί ουσιαστικά αυτά που λέει, δεν επίθουν ούτε τον εαυτό του.

Μιλώντας σήμερα σε συνέδριο της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας, ZDF ο Β. Σόιμπλε δήλωσε μεν ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου, ωστόσο, όπως είπε, η πολιτική της ηγεσία επιμένει να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους.

Παράλληλα επιτέθηκε και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι αναδείχθηκε στην εξουσία, υποσχόμενος να καταργήσει τα προνόμια για τους εφοπλιστές, αλλά τελικά δεν έκανε τίποτα.

Απαντώντας έμμεσα στις κατηγορίες που έχει δεχθεί για τη σκληρότητα του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε: «Μην κατηγορείτε εμένα για τις δομικές αδυναμίες του ελληνικού προγράμματος». Ταυτόχρονα, κατέστησε και πάλι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει άμεσα να σταθεί στα πόδια της.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επέκρινε εκ νέου τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, λέγοντας πως είναι «σίγουρα κατάλληλη» για ορισμένα μέλη της ευρωζώνης, αλλά ελαφρώς «χαλαρή» για τη Γερμανία.

Με το τρόπο αυτό ο Σόιμπλε εξέφρασε για άλλη μια φορά την αντίθεσή του στην πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί η ΕΚΤ με επικεφαλής τον Μάριο Ντράγκι.

Πρόσφατα,ο Σόιμπλε επιτέθηκε με δριμύτητα και στο ΔΝΤ,κατηγορώντας το ότι δεν έχει κάνει σωστές προβλέψεις για την Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here