Υπ. Δικαιοσύνης για μεταφορά δίκης Χ.Α: Μόνο με αίτημα δικαστηρίου

ΦΩΤΟ: Eurokinissi

Nα ζητήσει η πρόεδρος του δικαστηρίου την αλλαγή του τόπου διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής,  λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, απαντώντας στο αίτημα παραγόντων της δίκης και κατοίκων του Κορυδαλλού. Ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι σύμφωνα με το νόμο, μόνο εάν το δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει διαρκής αδυναμία διεξαγωγής της δίκης και υποβάλει αίτημα μεταφοράς της έδρας δια της Προέδρου του, τότε εκείνος θα έχει την ευθύνη να βρει μία λύση, η οποία θα χρειαστεί πάντως κάποιο χρόνο.

«Είναι γνωστό το πρόβλημα το οποίο δημιουργεί η διεξαγωγή, για λόγους ανάγκης, της δίκης μελών της Χρυσής Αυγής σε αίθουσα του Καταστήματος Κράτησης  Γυναικών Κορυδαλλού» παραδέχεται ο υπουργός και σημειώνει: Μια απόφαση του Υπουργού για αλλαγή αίθουσας, ενόψει της έλλειψης μάλιστα άλλου άμεσα διαθέσιμου χώρου μετά την απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών, θα οδηγούσε εκ των πραγμάτων σε αναβολή ή διακοπή της διεξαγόμενης δίκης. Αυτό θα συνιστούσε μια παρέμβαση στη ροή της απονομής της Δικαιοσύνης.

Δήλωση 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:Να μεταφερθεί η δίκη στο Εφετείο. Το υπουργείο να πράξει τα δέοντα

Την ίδια στιγμή με κοινή ανακοίνωσή τους, 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλουν ότι η εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση φοβάται την δικαιοσύνη και για αυτό ακολουθεί την παρελκυστική τακτική του μη διορισμού συνηγόρων με στόχο τις διαρκείς αναβολές της δίκης. Ζητούν να μεταφερθεί οι συνεδριάσεις του δικαστηρίου στο Εφετείο Αθηνών και καλούν το υπουργείο Δικαιοσύνης να πράξει τα δέοντα.

Η ανακοίνωση τους έχει ως εξής:

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παραστήκαμε σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής και στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στον Κορυδαλλό θεωρούμε ότι η δίκη αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή για την ελληνική Δημοκρατία. Κι αυτό γιατί, έπειτα από χρόνια ασυλίας και ανοχής σε εγκληματικές πράξεις, είναι η στιγμή της λογοδοσίας. H νεοναζιστική Xρυσή Αυγή, επιτέλους, βρίσκεται έναντι της δικαιοσύνης, καθώς δεκάδες μέλη της και όλα τα ηγετικά της στελέχη κάθονται στο εδώλιο, κατηγορούμενοι για βαριές κακουργηματικές πράξεις. Και φυσικά το τελευταίο διάστημα, που η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να εμφανιστεί ως «υπεύθυνη» και «σοβαρή» πολιτική δύναμη, στα χνάρια της Μαρίν Λεπέν, δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν. Η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση με εγκληματική δράση και νεοναζιστική ιδεολογία, που εχθρεύεται κατασταστικά τη δημοκρατία.

Η Χρυσή Αυγή φοβάται τη δικαιοσύνη. Αυτό δείχνει και η απουσία του Νικ. Μιχαλολολιάκου και όλων των ηγετικών της στελεχών από το δικαστήριο, όπως και η παρελκυστική τακτική του μη ορισμού συνηγόρων, εκ μέρους κάποιων κατηγορουμένων, με στόχο τις διαρκείς αναβολές της δίκης. Άλλη μια ένδειξη του φόβου αλλά και της περιφρόνησης των νεοναζί προς τη δικαιοσύνη.

Ενάντια σε τέτοιες παρελκυστικές τακτικές, η δίκη ασφαλώς πρέπει να γίνει,  και μάλιστα με όρους που διασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, όπως είναι η μεταφορά της στο Εφετείο. To Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να πράξει τα δέοντα. Η άμεση συνέχισή της, με τέτοιους όρους, αποτελεί βασική απαίτηση για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Η υπόθεση της αντιμετώπισης του νεοναζισμού, βέβαια, δεν είναι μόνο υπόθεση της δικαιοσύνης. Είναι υπόθεση του μαζικού κινήματος, του αντιφασιστικού κινήματος, των δημοκρατικών πολιτών. Σαν ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουμε ότι το θέμα είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ιωάννα Γαϊτάνη

Μαρία Κανελλοπούλου

Εύη Καρακώστα

Νίνα Κασιμάτη

Βασιλική Κατριβάνου

Παναγιώτα Κοζομπόλη

Φάνης Κουρεμπές

Βάσω Λέβα

Χρήστος Μαντάς

Αφροδίτη Σταμπουλή

Έλενα Ψαρρέα

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here