Υπουργοί Eurogroup: Αναμένουμε τις ελληνικές προτάσεις

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κρίσιμο Εurogroup, όπου συμμετέχουν οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παρουσία του Επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί και του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις , προκειμένου να εξετάσει τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Με κοινή γραμμή προσήλθαν στη συνεδρίαση οι υπουργοί. Οι περισσότεροι σημείωσαν ότι δεν περιμένουν αποτέλεσμα από το σημερινό Εurogroup, τηρούν στάση αναμονής για τις προτάσεις που θα υποβάλει η ελληνική πλευρά ενω ερωτώμενοι για πιθανότητα Grexit τονίζουν ότι την απεύχονται αναμένοντας όμως από την Ελλάδα να επιδείξει αξιοπιστία στην εφαρμογή ενός προγράμματος τα πλαίσια της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, αναφερόμενοι στις ελληνικές προτάσεις τονίζουν ότι «πρέπει να είναι αξιόπιστες και αποτελεσματικές δημοσιονομικά, ώστε να αποτελέσουν βάση συζήτησης».

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA ο Αλ. Τσίπρας πρόκειται να υποβάλει αίτημα για ρευστότητα 7 δισ. το επόμενο 48ωρο προκειμένου να αντιμετωπίσει την επείγουσα κατάσταση και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ουσιαστικά πρόκειται για το αίτημα «συμφωνία – γέφυρα», το οποίο επεξεργάζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, αναφέρει το πρακτορείο.

Την ίδια στιγμή οι υπουργοί Οικονομικών άλλοι με περισσότερο και άλλοι με λιγότερο σκληρές δηλώσεις στέκονται ιδιαίτερα κριτικά απέναντι στην Ελλάδα. Όλοι υπογραμμίζουν ότι σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εμμένουν ωστόσο στην εφαρμογή ενός προγράμματος που θα εγγυάται την επιστροφή των χρημάτων τους.

Ιδιαίτερα σκληρός ο γερμανός υπουργός Β. Σόϊμπλε είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν θέλει το πρόγραμμα αλλά χωρίς πρόγραμμα στα πλαίσια της Ευρωζώνης δεν μπορούμε να βοηθήσουμε. Πρόκειται για απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, περιμένουμε να ακούσουμε τί θα μας πει. Όποιος γνωρίζει τις ευρωπαϊκες συνθήκες ξέρει τι πρέπει να κάνει», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζιμίρ υπογράμμισε το σεβασμό του για το δημοψήφισμα τονίζοντας ωστόσο «είμαστε απογοητευμένοι. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν άλλαξε τα οικονομικά τους. Η Ελλάδα είναι από την άλλη πλευρά του λόφου» σημείωσε. Αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση του χρέους είπε ότι «είναι το πιο ακανθώδες ζήτημα».

Χωρίς συγκεκριμένη πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση, η Λετονία δεν μπορεί να εξετάσει νέα βοήθεια για την Ελλάδα, δήλωσε ο Λετονός υπουργός Οικονομικών, Γιάνις Ρέιρς, προσθέτοντας ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις.

Αναφορικά με ένα δάνειο από τον ESM, ο Γ.Ρέιρς σημείωσε, ότι «δεν μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες», κάθε χώρα έχει τις δικές της διαδικασίες, οι οποίες είναι χρονοβόρες.

Υπάρχει συνταγή, την ξέρουμε είναι οδυνηρή , το θέμα είναι να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση, υπογράμμισε. «Ο λετονικός λαός δεν κατανοεί τον ελληνικό, δεν είναι θυμωμένοι οι Λετονοί όμως εκπλήσσονται. Είδαμε χώρες να εφαρμόζουν διαρθρωτικές αλλαγές, να εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας και να υπερβαίνουν την κρίση», κατέληξε.

Την ελπίδα ότι θα επικρατήσει εποικοδομητικό πνεύμα στο σημερινό Eurogroup, εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Ο Ιταλός υπουργός είπε ότι αναμένει από την ελληνική πλευρά να ακούσει τι ακριβώς ζητάει, και ποιες δεσμεύσεις είναι διατεθειμένη να αναλάβει με αντάλλαγμα ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Ο χρόνος που απομένει είναι λίγος και η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο, τόνισε ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος., προσθέτοντας ωστόσο ότι το Grexit δεν είναι λύση και πρέπει να αποφευχθεί. Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το θέμα του χρέους της Ελλάδας, ο Ντε Γκίντος σημείωσε  ότι δεν είναι της παρούσης.

Αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα ο υπουργός οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικουλίνα, είπε ότι είναι δύσκολο να συζητηθεί τώρα, γιατί υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά. «Πρέπει πρώτα η ελληνική πλευρά να επιδείξει πνεύμα καλής θέλησης» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «πλέον οι πιθανότητες ενός Grexit είναι 50%-50% και η ευρωζώνη θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται».

Τέλος ο Φινλανδός  Αλεξάντερ Στούμπ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η πόρτα των διαπραγματεύσεων είναι ανοιχτή αλλά θα παραμείνει ανοιχτή με όρους. Σήμερα είναι μέρα καταγραφής. Εναπόκειται στους Έλληνες να δείξουν πολιτική βούληση, κατέληξε.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here