Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

Για την πλήρη κατάργηση των αντικειμενικών αξιών ώστε όλοι οι φόροι επί των ακινήτων να υπολογίζονται επί των τρεχουσών τιμών πιέζουν οι δανειστές.

Ένα από τα σενάρια που θα εξεταστεί τους επόμενους μήνες, προβλέπει ότι η φορολογητέα αξία για τη μεταβίβαση των ακινήτων, θα προκύπτει από τον μέσο όρο των πραγματικών τιμών όπως αυτός θα αποτυπώνεται σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία θα καταχωρίζονται υποχρεωτικά όλα τα στοιχεία από όλες τις μεταβιβάσεις.

Το βασικό πρόβλημα αυτής της λύσης έχει να κάνει με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Η αγορά των ακινήτων θεωρείται εξαιρετικά «ρηχή» τα τελευταία χρόνια καθώς οι περισσότερες αγοραπωλησίες γίνονται για λόγους ανάγκης. Έτσι, οι μέσοι όροι βγάζουν πολύ χαμηλές τιμές. Αν υιοθετηθεί αυτή η λύση, οι αξίες επί των οποίων θα υπολογίζονται οι φόροι θα καταρρεύσουν και το υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί να εκτοξεύσει τους συντελεστές υπολογισμού των φόρων –συμπεριλαμβανομένου και του ΕΝΦΙΑ- στα ύψη ώστε να μην θιγούν τα έσοδα. Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά θα προωθήσει μια ενδιάμεση λύση η οποία ουσιαστικά διατηρεί τις αντικειμενικές αξίες από το… παράθυρο.

Ουσιαστικά, η πρόταση προβλέπει ότι οι φόροι θα επιβάλλονται μεν επί των πραγματικών αξιών (όπως αυτές θα προκύπτουν από το μέσο όρο της αξίας των συναλλαγών) αλλά θα προβλέπεται ένα ελάχιστο πλαφόν κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να πέσει η φορολογητέα αξία. Κρίσιμο παραμένει το ερώτημα σχετικά με τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που «συνοδεύει» τον ΕΝΦΙΑ. Ο συγκεκριμένος φόρος πρέπει να αποδίδει πάνω από 650 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση ενώ το «αφορολόγητο» έχει ήδη μειωθεί στις 200.000 ευρώ. Αν βουλιάξουν οι αξίες υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου, και οι συντελεστές υπολογισμού θα πρέπει να αυξηθούν (σ.σ ήδη ξεπερνούν το 2% για τις μεγάλες περιουσίες) και το αφορολόγητο θα πρέπει να μειωθεί κάτω από τις 200.000 ευρώ επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη «μεσαία» ιδιοκτησία.

Η «ηλεκτρονική πλατφόρμα»

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που «ανέβηκε» στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών έχει προς το παρόν πιλοτικό χαρακτήρα. Από τα στοιχεία των συναλλαγών που δημοσιεύονται, δεν μπορεί να προκύψει σαφής εικόνα για την πραγματική κατάσταση στην αγορά. Ο πρώτος λόγος είναι αυτός που προαναφέρθηκε: το γεγονός ότι οι περισσότερες συναλλαγές είναι αγοραπωλησίες ανάγκης. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν καταχωρίζονται τα στοιχεία για όλες τις αγοραπωλησίες. Η βάση ενημερώνεται από τους συμβολαιογράφους. Ωστόσο, η ενημέρωση δεν έχει καταστεί ακόμη υποχρεωτική με αποτέλεσμα τα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες ακινήτων που εμφανίζονται δημοσίως, να είναι ένα μικρό μέρος μόνο των ούτως ή άλλως περιορισμένων αγοραπωλησιών. Σε κάθε περίπτωση, η συμπλήρωση της πλατφόρμας θα καταστεί υποχρεωτική ώστε, μόλις περάσει η κρίση στην αγορά, η συγκεκριμένη βάση δεδομένων να μετεξελιχθεί σε ένα «εργαλείο» ενημέρωσης για τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά των ακινήτων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here