Υπουργείο Παιδείας: Ο,τι έχετε ευχαρίστηση για την Ολυμπιάδα των μαθητών

Της Ολυμπίας Λιάτσου

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Για πρώτη φορά φέτος,  το Υπουργείο παιδείας  λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας, δεν καλύπει τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της ελληνικής ομάδας για τη συμμετοχή της στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα  και ζητεί χορηγίες . Η Ολυμπιάδα φέτος  διεξάγεται στην Ταιλάνδη  από τις 4 μέχρι τις 16 Ιουλίου. Το συνολικό κόστος  της αποστολής είναι περίπου 9000 ευρώ.

Το Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Δημ.  Χασάπη  ενημέρωσε τις επιστημονικές Ενώσεις Καθηγητών ότι  δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες μετάβασης ή συμμετοχής σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες και ζητεί  χορηγίες από τρίτους τις οποίες θα υποστηρίξει. «Πιστεύουμε ότι η περικοπή της χρηματοδότησης αυτών των αποστολών με αποτέλεσμα τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς πνευματικούς αγώνες υπονομεύει, το κύρος της χώρας στο εξωτερικό», αναφέρει η Ελληνικη Μαθηματική Εταιρεία και προσθέτει: » Στη διοργάνωση συμμετέχουν 111 χώρες εκ των οποίων αρκετές είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από τη χώρα μας. Είναι απαράδεκτο να μη συμμετέχει η χώρα με την τεράστια συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό και την επιστήμη των Μαθηματικών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (I.Μ.Ο), που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1959, είναι ένας θεσμός υψηλοτάτου ενδιαφέροντος και η χώρα μας έχει συνεχή παρουσία τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι εξαμελείς ομάδες που συμμετείχαν κατέκτησαν δύο χρυσά, πέντε αργυρά εννέα χάλκινα μετάλλια και οκτώ Εύφημες Μνείες και διακρίνονται σχεδόν όλοι οι Έλληνες μαθητές που συμμετέχουν, οποίοι προέρχονται από όλη την Ελλάδα. Είναι σύνηθες στην άτυπη κατάταξη η χώρα μας να έχει πολύ καλή θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιλογή των μαθητών που συμμετέχουν σ΄ αυτή γίνεται μέσω των Μαθηματικών διαγωνισμών που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία από το 1933, στον οποίο συμμετέχουν περίπου 15000 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα. Για τη διοργάνωση. εργάζονται χωρίς καμία αμοιβή εκατοντάδες μέλη της ΕΜΕ. Η προετοιμασία των μαθητών για τη συμμετοχή τους στις διεθνείς αυτές διοργανώσεις γίνεται από τα μέλη της Επιτροπής διαγωνισμών καθηγητές Πανεπιστημίου και Μαθηματικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι εργάζονται αφιλοκερδώς. Η μόνη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων όλα αυτά τα χρόνια ήταν η διάθεση αιθουσών για τη διεξαγωγή των αρχικών φάσεων του διαγωνισμού και η κάλυψη των εξόδων μετάβασης και επιστροφής των έξι μαθητών και των δυο συνοδών καθηγητών, που συμμετείχαν στις διοργανώσεις αυτές.

Σημειώνουμε ότι η συμμετοχή και η κατάκτηση μεταλλίων σε αυτούς τους διαγωνισμούς αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής σε προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού και ανεβάζουν το κύρος της χώρας σε θέματα Παιδείας. Οι μαθητές αυτοί έχουν βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων, έχουν προσκληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κι έχουν γίνει δεκτοί με υποτροφίες σε ονομαστά Πανεπιστήμια του Εξωτερικού.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία δεν έχει καμιά κρατική επιχορήγηση.»

Για ένα ακόμη χτύπημα στην αριστεία από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μετά την κατάργηση των πρότυπων πειραματικών σχολείων κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της η τομεάρχης παιδείας του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here