Υπουργείο Εσωτερικών για προσφυγικό: Διευρυμένη σύσκεψη, περιορισμένες προσδοκίες

Τις αμέσως επόμενες μέρες ίσως και στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ την Τετάρτη, η κυβέρνηση αναμένει από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να προσδιορίσουν τους χώρους που διαθέτουν για τη φιλοξενία προσφύγων. Το αν τελικά θα γίνει κάτι τέτοιο μένει να αποδειχτεί καθώς η συνεργασία μεταξύ αρμόδιου υπουργείου και αυτοδιοίκησης δεν αποδίδει πάντα τα αναμενόμενα …

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια διευρυμένης διυπουργικής σύσκεψης για το προσφυγικό, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών παρουσία των αρμόδιων υπουργών κκ Κουρουμπλή και Μουζάλα,  ζητήθηκε από τους κυβερνητικούς παράγοντες η συνδρομή του αποκεντρωμένου κράτους στα ζητήματα πρώτης προτεραιότητας όπως τέθηκαν από τον κ. Μουζάλα: Στέγαση,  σίτιση και κοινωνική φροντίδα για τους πρόσφυγες.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας συντονιστικής επιτροπής που θα οργανώνει τη δράση και τη συνεργασία των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ζητήματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συγκροτείται επιτροπή για το προσφυγικό μεταξύ υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και ΚΕΔΕ. Τον Ιανουάριο οι δυο φορείς προχώρησαν στη σύσταση ακόμη μιας μεικτής επιτροπής με επίκεντρο το προσφυγικό η οποία όμως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και «πάγωσε» τις εργασίες της.

Ένα μήνα μετά, στις 10 Φεβρουαρίου, το υπουργείο απηύθυνε αίτημα προς τους δημάρχους για εξεύρεση χώρων. Όμως και πάλι τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά.  Σε ευρεία σύσκεψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, παρουσία πλήθους δημάρχων, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος ζήτησε από τα στελέχη της αυτοδιοίκησης να βρουν κατάλληλους χώρους μέσα στα διοικητικά τους όρια προκειμένου να μοιραστεί ισομερώς, όσο το δυνατόν, το βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων.

Εκείνες τις ημέρες τα πρώτα «καμπανάκια» απ’ την Ευρώπη για κλείσιμο των συνόρων ήδη είχαν αρχίσει να ακούγονται καθαρά. «Αν εγκλωβιστεί κόσμος, οι λύσεις θα επιβληθούν από τα πράγματα όχι από την κυβέρνηση», τόνιζε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αλλά και τον περασμένο Οκτώβριο παρόμοια έκκληση προς δημάρχους δεν βρήκε ανταπόκριση, παρότι κοινοποιήθηκε με κατεπείγοντα έγγραφα…

Η πραγματικότητα, όπως επιβλήθηκε από τις πυκνές προσφυγικές ροές και το κλείσιμο των συνόρων ήρθε τελικά να επιβάλλει «λύσεις», οι οποίες πολλές φορές, απλά δεν αποτελούν λύσεις. Η ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πλατεία Βικτωρίας, την Ειδομένη, το λιμάνι του Πειραιά και σε κέντρα φιλοξενίας αποτελούν απτό παράδειγμα.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι υπουργοί σε δηλώσεις τους μετά τη διευρυμένη συνάντηση εμφανίστηκαν αισιόδοξοι και καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι σύντομα η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη. «Αυτές τις είκοσι μέρες που μας έκλεψαν με την αντιευρωπαϊκή πολιτική, θα τις κερδίσουμε» υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας. «Το σχέδιο της κυβέρνησης σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση θα έχει αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, έθεσε από την πλευρά του το θέμα της εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων για τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν από τους δήμους, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τις έκτακτες ανάγκες όπου αυτές προκύπτουν.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Υπουργός Υγείας κ. Αντρέας Ξανθός, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Ξυδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών κ. Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Γιώργος Πατούλης, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου, Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και  Φιλαδέλφειας και αντιπρόεδρος του Φιλανθρωπικού Οργανισμού “Αποστολή” της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ. Γαβριήλ, ο πρόεδρος της «Αποστολής» κ. Κωστής Δήμτσας, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣΔΑ κ. Κώστας Πουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής)και Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here