“Υπόθεση Γιουσούφ”: Ο πολιτισμός θα νικήσει!

 

Tou ANΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Ίσα που πρόλαβε να δει το φως της δημοσιότητας η υπόθεση του δωδεκάχρονου πρόσφυγα από τη Συρία Γιουσούφ με σύνδρομο Down – του οποίου το αναφαίρετο δικαίωμα να επανενωθεί με την οικογένειά του βάναυσα καταστρατηγείται εξ’ αιτίας των “γνωστών” ολιγωριών των γνωστών “αρμοδίων” υπηρεσιών στην Ελλάδα – και η κοινωνική πρωτοπορία που “ακούει” στο όνομα Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων ανέλαβε δράση! Με τέτοια αντανακλαστικά (αλληλεγγύης), μόνο απαισιόδοξοι μα την αλήθεια δεν μπορούμε να είμαστε ότι η ουσία του πολιτισμού – από το ύψος του Ανθρώπου – σε αυτή τη χώρα αργά ή γρήγορα θα την “τραβήξει” από το τέλμα στο οποίο σήμερα έχει παγιδευτεί.

23/1/2018, την αμέσως επομένη της δημοσιοποίησης της “υπόθεσης Γιουσούφ”, επιστολή-αίτημα της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων προς την Υπηρεσία Ασύλου αξιώνει επιτακτικά το – πολιτισμικά, ηθικά, κοινωνικά, νομικά – αυτονόητο: Να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν, άμεσα, “άδεια μεταφοράς της μητέρας μαζί με τα δυο εκ των τριών τέκνων της για επανένωση οικογένειας με το ανάπηρο τέκνο, ευρισκόμενο ήδη στη Γερμανία”.

Περιττά τα περαιτέρω λόγια, το έγγραφο προς την αρμόδια Υπηρεσία Ασύλου αίτημα της “Κίνησης” διατυπώνεται ως ακολούθως:

Ο Γιουσούφ είναι ένα παιδί με σύνδρομο Down, ο οποίος ζει εδώ και δυόμισι χρόνια στη Γερμανία, μακριά από την αγαπημένη του μητέρα και τα αδέρφια του.
Η αρμόδια Υπηρεσία Αναπήρων, η Lebenshilfe, αξιολογώντας την πιθανότητα να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ή, αντίθετα, να μαραζώσει, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει άμεση ανάγκη να γίνουν ενέργειες ώστε να επιταχυνθεί η οικογενειακή επανένωση. Ο Γιουσούφ χρειάζεται επειγόντως την παρουσία της μητέρας του για μπορέσει να βρει τον εαυτό του στο νέο περιβάλλον».

Η γνωμάτευση της Υπηρεσίας Αναπήρων γράφτηκε στις 2 Ιουνίου 2017. Όμως, η μητέρα του Γιουσούφ βρίσκεται ακόμη στη Θεσσαλονίκη, αφού συμπλήρωσε ήδη δύο χρόνια στην Ελλάδα. Η Γερμανία ανταποκρίθηκε αμέσως στο σχετικό αίτημα και έδωσε στις 30 Ιουνίου την έγκρισή της για επανένωση της οικογένειας.
Από τότε ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα και στη βούληση της δικής μας Υπηρεσίας Ασύλου να αποφασίσει αν ο Γιουσούφ θα βρει τον εαυτό του και θ’ αναπτυχθεί ή, αντίθετα, θα μαραζώσει, ν’ αποφασίσει, αν θα νικήσει ο πολιτισμός ή η βαρβαρότητα που κατατάσσει αυτά τα παιδιά ως «ανάξια για να ζουν».

Σας υπενθυμίζουμε, λοιπόν, ότι έχουν ήδη περάσει οι 6 μήνες, που από τη Συμφωνία του Δουβλίνου ΙΙΙ θεωρείται ανώτατο όριο για να πραγματοποιηθεί η μεταφορά. Η μεταφορά πρέπει να γίνει σύμφωνα με αυτό που προβλέπει η απόφαση της Γερμανικής Υπηρεσίας Ασύλου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στο έγγραφο των γερμανικών αρχών η άφιξη πρέπει να γίνει στο αεροδρόμιο του Μονάχου από Δευτέρα έως Πέμπτη μέχρι τις 14:00 και Παρασκευή μέχρι τις 11:00.

Έχουν ήδη γίνει ενέργειες και έχουν τακτοποιηθεί οικονομικά τα εισιτήρια με την πτήση της Aegean, στις 21 Φεβρουαρίου 2018, συνεπώς δεν απαιτείται καμία οικονομική βοήθεια από την Υπηρεσία Ασύλου.

Αυτό που χρειάζεται είναι να εκδοθεί από την υπηρεσία το Δελτίο Ελεύθερης Διέλευσης για τα τρία μέλη που θα μεταβούν στο Μόναχο, και να ενημερωθούν οι αρμόδιοι στη Γερμανία 7 ημέρες νωρίτερα για την ημερομηνία και την ώρα άφιξής τους.

Σας καλούμε να λάβετε υπόψη σας ότι, σύμφωνα και με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989), οι αρχές πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά και να τα βοηθούν ώστε να εξασφαλισθεί η ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους – φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική (άρθρο 6), ενώ οι νόμοι και δράσεις που επηρεάζουν παιδιά πρέπει να θέτουν προτεραιότητα στο τι είναι το καλύτερο για εκείνα και να τα ωφελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (άρθρο 3). Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 10 της Σύμβασης αν ένα παιδί ζει σε διαφορετική χώρα από τους γονείς του –στη συγκεκριμένη περίπτωση ζει μακριά από τη μητέρα του, που αποτελεί το πιο σημαντικό πρόσωπο συναισθηματικής σχέσης– έχει δικαίωμα να ξανασμίξει μαζί τους και να μείνουν στο ίδιο μέρος.

Απαιτούμε να προβείτε, το συντομότερο, στις απαραίτητες ενέργειες, αφού νέα έγκριση από τη Γερμανία δεν προβλέπεται και ισχύει η έγκριση που έχει ήδη δοθεί, προκειμένου να δείξουμε και εμπράκτως σε αυτή τη χώρα ότι «οι ζωές των αναπήρων μετράνε».

Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: Μηδενική Ανοχή

Υστερόγραφο (δικό μας): Χίλια μπράβο πρωτοπόροι της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων. Νιώθουμε πολύ υπερήφανοι που υπάρχετε!

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here