“Υπόθεση Γιουσούφ”: Ο Πολιτισμός νίκησε!

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Τα καλά πρέπει (όχι μόνο) να λέγονται αλλά και να διαβάζονται. Διαβάστε με πολύ μεγάλη προσοχή την ανακοίνωση/ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του καθηγητή παιδαγωγικής ΑΠΘ Γιώργου Τσιάκαλου:

Ναι, είμαι ευτυχισμένος. 

Χτύπησε το τηλέφωνο σήμερα το πρωί, ήταν η Υπηρεσία Ασύλου. Η οικογένεια του Γιουσούφ αναχωρεί για τη Γερμανία όπως το είχαμε προγραμματίσει, 21 Φεβρουαρίου, στις 8:05. Στις 9:35, ώρα Γερμανίας η οικογένεια θα είναι ενωμένη. Ακριβώς μια εβδομάδα αργότερα τα δίδυμα θα γιορτάσουν τα όγδοα γενέθλιά τους μαζί με τον αδερφό τους τον Γιουσούφ και αγκαλιά με τη μαμά και τον μπαμπά.

Με δάκρια υποδέχτηκαν την είδηση οι γονείς και με χοροπηδητά τα παιδιά.

Τα καλά να λέγονται: Άμεση ήταν η ανταπόκριση των ανθρώπων της Υπηρεσίας Ασύλου. Αυτονόητο δεν είναι τίποτε, γι’ αυτό η υπογράμμιση του γεγονότος αναγκαία.

Και κάτι άλλο: Η ευαισθησία δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο κανενός μας, αποτελεί χαρακτηριστικό πάρα πολλών ανθρώπων -κι ας λέγεται συχνά το αντίθετο- κι όταν αυτοί βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, η αναλγησία που πολλές φορές μας πληγώνει δεν είναι αποτέλεσμα δικής τους απροθυμίας ή δικών τους παραλείψεων – είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών πολιτικών που παρεμποδίζουν την ευαισθησία να γίνει πράξη. Αυτές τις πολιτικές πρέπει ν’ αλλάξουμε.

Τα καλά να λέγονται: Οι άνθρωποι της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή» κινητοποιήθηκαν αμέσως κι έκαναν την υπόθεση του Γιουσούφ δική τους υπόθεση. Όπως ακριβώς έκαναν με τους έγκλειστους των Λεχαινών και με όλους/ες που γίνονται θύματα διακρίσεων εξαιτίας κάποιας μορφής αναπηρίας.
Η αλληλεγγύη δε γνωρίζει έθνη και σύνορα, μόνον ανθρώπους που την έχουν ανάγκη γνωρίζει.

Τα καλά να λέγονται: Άμεση ήταν η αντίδραση και η διάθεση πάρα πολλών να συμβάλουν με κάθε τρόπο ώστε ο πολιτισμός της αλληλεγγύης να μην είναι μόνο λόγια, να είναι Πράξη. Παιδαγωγοί της Αλληλεγγύης είναι ένα ρεύμα, αλλά πολλοί/ές από εμάς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι μέσα σ’ αυτό βρισκόμαστε και κινούμαστε, κι ότι αυτό υπαγορεύει τα αυθόρμητα αισθήματα, τις αντιδράσεις, τα λόγια και τις πράξεις μας. Όταν το καταλάβουμε, τότε -είμαι αισιόδοξος!- η αλληλεγγύη θα γίνει η δύναμη που θα μας οδηγήσει προς την ανθρώπινη κοινωνία.

Φωτογραφίες: Στο κέντρο η Φατίγια με τα εισιτήρια στα χέρια της.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here