Ύποπτες οι ΜΚΟ για τον έναν στους τρεις Έλληνες – Με εξαίρεση «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Ένας στους τρεις Έλληνες στέκεται με σκεπτικισμό και καχυποψία απέναντι στο έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Focus Bari για λογαριασμό του Χαμόγελου του Παιδιού.
Η έρευνα έδειξε πάντως ότι η καχυποψία δεν αφορά στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι έγινε απο το Χαμόγελο. Οφείλεται ουσιαστικά στο γεγονός ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι έργο ενός πονεμένου ανθρώπου, του Κώστα Γιαννόπουλο, που έχασε το 1995 το γιο του Ανδρέα -το παιδί πάλεψε επί ένα χρόνο. Ομως και ο ίδιος ο Κώστας Γιαννόπουλος αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα υγείας -χειρουργήθηκε κι εκείνος προσφατα για όγκο. Η προσωπική του αφοσίωση παίζει όπως φαίνεται σημαντικό ρόλο στην εκτιμηση που απολαμβάνει η οργάνωση απο τον ελληνικό λαό.
Η ΕΡΕΥΝΑ
Οι ερωτώμενοι ανέφεραν ότι ζητούν από τις ΜΚΟ διαφάνεια, έλεγχο, απόδειξη έργου και αξιοπιστία.
Το Χαμόγελο του Παιδιού θεωρείται από το 53% των ερωτηθέντων, ότι διεξάγει το πιο σημαντικό έργο μεταξύ όλων των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Επίσης, επτά στους δέκα δήλωσαν ότι έχουν προσφέρει στο παρελθόν κάποιου είδους βοήθεια στον οργανισμό (η πλειοψηφία με αποστολή SMS ή οικονομική υποστήριξη).

Επιπλέον, ένας στους δύο δήλωσε ότι γνωστά τους πρόσωπα έχουν ωφεληθεί από τη δράση του Χαμόγελου, το 37% ότι έχει ωφεληθεί συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο και το 13% ότι έχουν ωφεληθεί οι ίδιοι ή κάποιος δικός τους.

 

 

Το 95% δήλωσε ότι το Χαμόγελο του Παιδιού προσφέρει ουσιαστικό έργο στην ελληνική κοινωνία, το 87% ότι έχει τη δύναμη να κινητοποιεί τις Αρχές και τον κόσμο, το 85% ότι είναι ένας οργανωμένος φορέας που δουλεύει σωστά, το 79% ότι δραστηριοποιείται σε ανάγκες που δεν καλύπτονται από άλλους φορείς, ενώ το 75% το χαρακτήρισε ως τον πιο αξιόπιστο μη κυβερνητικό φορέα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από δύο έρευνες που διεξήχθησαν, μία ποσοτική τον περασμένο Απρίλιο σε δείγμα 600 ατόμων ηλικίας 18-74 ετών σε όλη την Ελλάδα και μία ποιοτική ένα μήνα νωρίτερα σε δείγμα 24 ατόμων 18-65 ετών στην Αθήνα. Στόχος ήταν η διερεύνηση της στάσης και των απόψεων της κοινής γνώμης για το έργο που προσφέρει ο οργανισμός.

Σημειώνεται ότι το Χαμόγελο του Παιδιού, μέσα στο 2017 υποστήριξε 90.765 παιδιά και τις οικογένειές τους στους τομείς της βίας, της υγείας, της φτώχειας και στις περιπτώσεις εξαφάνισης. Οι τρεις γραμμές υποστήριξης του οργανισμού έλαβαν 263.863 κλήσεις.

Η έρευνα και η έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης του οργανισμού για το 2017, παρουσιάζονται απόψε σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τα 23 χρόνια δράσης του Χαμόγελου του Παιδιού, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here