ΥΠΟΙΚ Ρηνανίας-Βεστφαλίας για λίστα: Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε

Την βούληση της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας να βοηθήσει την Ελλάδα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,  επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, επισημαίνοντας ότι το πρώτο βήμα έγινε με την παράδοση της λίστας Ελλήνων καταθετών σε Ελβετική τράπεζα.

 O κ. Μπόργιανς  τόνισε ότι απηύθυνε για πρώτη φορά πρόταση για συνεργασία και στην προηγούμενη κυβέρνηση, πριν από τρία χρόνια, αλλά «δεν είχε βρει απήχηση». «Την επαναλάβαμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση, στις αρχές της χρονιάς, και τον Μάιο έγινε η πρώτη συνάντηση» και από τότε υπήρξαν και άλλες επαφές, προσθέτει.

«Για μένα η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της Ε.Ε. Η πολιτική μου άποψη είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη», αναφέρει ο κ. Βάλτερ-Μπόργιανς σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως όμως επισημαίνει «όταν γίνεται δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για το αν η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα, είναι δύσκολο να αιτιολογήσει κανείς αυτήν τη θέση όταν στην ίδια τη χώρα υπάρχει φοροδιαφυγή ύψους δισεκατομμυρίων», αναφέρει. Και συνεχίζει:

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είπα: αν μπορώ να συνεισφέρω στο να κάνει σαφές η Ελλάδα ότι προτίθεται να αρπάξει από το γιακά όσους μέχρι τώρα δεν πλήρωναν φόρους, τότε αυτό τελικά θα βοηθήσει και τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Τη σκέψη μου αυτή την έκανα γνωστή στους Έλληνες εταίρους μας και αυτό οδήγησε στις συναντήσεις. Και βέβαια στο να γίνει ένα σημαντικό βήμα. Τώρα μένει να δούμε αν αυτή η συνεργασία θα εξελιχθεί», σημειώνει.

Σημειώνει τέλος ότι η πρόταση επεκτείνεται και πέραν της ανταλλαγής δεδομένων. «Κατά κύριο λόγο επρόκειτο για μια προσφορά ‘know-how’ στους Έλληνες εταίρους μας. Είμαστε πρόθυμοι να προσκαλέσουμε υπαλλήλους της εφορίας σε ένα είδος εντατικού ενημερωτικού σεμιναρίου για το πώς εργάζεται η γερμανική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογούνται τα CD με τα δεδομένα», διευκρινίζει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here