Υπόδειγμα μεροληψίας και υποκρισίας ο Στουρνάρας: Μέχρι τις εκλογές ανησυχούσε για τους στόχους-Τώρα προβλέπει το αντίθετο αλλά και ανάπτυξη 3%!

Ο διοικητής της Τράπεζας τη Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά του για τη νικη της ΝΔ. Και όμως ο κεντρικός τραπεζίτης, υποτίθεται ότι πρέπει να είναι αμερόληπτος και να μην αναμιγνύεται στα πολιτικά πράγματα. 

Τι κάνει όμως ο κ. Στουρνάρας. Μέχρι τις εκλογές, διαλαλούσε παντού και με κάθε τρόπο, ότι υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να μην πιάσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, λόγω των μέτρων ανακούφισης που εξήγγειλε και εφ΄μοσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τι κάνει δύο μήνες μετά και χωρίς να έχει αλλάξει ουσιαστικά τίποτα. Το ακριβώς αντίθετο. Προβλέπει επίτευξη στόχων και ανάπτυξη έως και 3%!!!

Ωραία ανεξαρτησία θα μου πείτε. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που την μόνη κομματική θέση που είδε, ήταν αυτή της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επειδή δεν την διόρισε εκείνη.

Ο κύριος διοικητής λοιπόν, προβλέπει τώρα ρυθμούς ανάπτυξης που μπορούν να φτάσουν και το 3% ενώ μετά τις δημοσιονομικές εξελίξεις του καλοκαιριού (ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων) θεωρεί πλέον ότι ο προϋπολογισμός φέτος θα κατορθώσει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Τέλος εκτιμά ως θετική της προσήλωση της κυβέρνησης στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ενώ υποστηρίζει ότι μετά την μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων καθίσταται πιο εύκολη η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2022.

Μιλώντας σήμερα το απόγευμα στο Belgian Business Club (BBC) ο κ. Στουρνάρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση δήλωσε από την αρχή της θητείας της ότι θα σεβαστεί τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

Άλλωστε και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποστηρίξει εδώ και αρκετά χρόνια, και η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους θεσμούς αμέσως ή εμμέσως, την μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.» Προσέθεσε δε ότι η χθεσινή παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ δικαιολογεί πλήρως τη θέση αυτή.

Όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ η μεγάλη μείωση που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μπορεί να συμβάλλει ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από εκείνα που είχαν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Συγκεκριμένα τα επιτόκια των ομολόγων είναι όπως είπε πολύ χαμηλότερα από εκείνα που προέβλεπε το βασικό σενάριο της Κομισιόν στην ανάλυση της βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους. Επιπλέον το Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάπτυξης αφήνει κάποια περιθώρια ευελιξίας στη δημοσιονομική πολιτική, εφόσον η Κυβέρνηση προχωρήσει σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση κατέληξε ο κ. Στουρνάρας «οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την πρόσφατη άρση των capital controls, αναμένεται να διευκολύνουν την αναβάθμιση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στη λεγόμενη επενδυτική κατηγορία, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ .

Αυτό, με τη σειρά του, θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία ενισχύοντας την ανάπτυξη και βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους. Στο θετικό αυτό σενάριο, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να είναι υψηλότερη σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις, και το ποσοστό της ν΄αγγίξει το 3%»

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/412991/anaptuxi-pou-borei-na-ftasei-sto-3-provlepei-gia-fetos-o-stournaras/#ixzz5yfzZSBeA
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here