Υπό εποπτεία έθεσε την Ελλάδα η Ευρωβουλή για την απορρόφηση κονδυλίων

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Την έντονη διαμαρτυρία της Αριστερής Ομάδας  GUE/NGL στο Ευρωκοινοβούλιο, προκάλεσε απόφαση της Ολομέλειας να τοποθετήσει ένας μέλος της «ειδικό εισηγητή, δηλαδή ουσιαστικά ως επόπτη-τοποτηρητή, σε σχέση με την απορρόφηση των κονδυλίων συγχρηματοδότησης από την Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τύπου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε, κατά τη σύνοδο της Oλομέλειας που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, ειδικά μέτρα χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό τη διευκόλυνση εκταμίευσης των εν λόγω κεφαλαίων της συγχρηματοδότησης από την Ελλάδα, εν μέσω και της κρίσης ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Οι Συντονιστές της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) αποφάσισαν όμως απροσδόκητα στις 15 Οκτωβρίου, μετά από πρόταση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ),  για την Ελλάδα και μόνο την Ελλάδα, να οριστεί ένα από τα μέλη της ως «Ειδικός Εισηγητής» ( ‘Special Rapporteur’ ) με σκοπό να παρακολουθεί την υλοποίηση αυτών των ειδικών μέτρων, και συνεπώς να εποπτεύει έμμεσα την Ελλάδα.

Ο Ευρωβουλευτής Younous Omarjee, μέλος της GUE/NGL, Αντιπρόεδρος της  Επιτροπής REGI και αρμόδιος Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στο Coordinator’s meeting, κατήγγειλε κατηγορηματικά την απόφαση αυτή. Για τον Ευρωβουλευτή της GUE/NGL, η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να ενσωματώσει και στην Πολιτική Συνοχής το ίδιο πνεύμα και λογική που διέπουν τον έλεγχο της εφαρμογής των «προγραμμάτων προσαρμογής» για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της οικονομικής και δημοσιονομικής της εποπτείας.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής REGI, θεωρεί αδιανόητο το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει στη μαύρη λίστα και να εποπτεύεται με αυτόν τον τρόπο. Η Ελλάδα πάντα εξαντλούσε τα διαθέσιμα κονδύλιά της και οι δυσκολίες απορρόφησης που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή οφείλονται στην έλλειψη ρευστότητας, που προκύπτει από τις πολιτικές κυρώσεις εις βάρος της.
Ως εκ τούτου, τίποτα δε μπορεί να δικαιολογήσει περαιτέρω αυτόν τον τρόπο μεταχείρισης, εκτός από τη διατήρηση μιας ειδικής μεταχείρισης για την Ελλάδα.

Τέλος, ο Younous Omarjee υπενθύμισε ότι γενικοί κανόνες ελέγχου και παρακολούθησης εφαρμογής μέτρων για την εκταμίευση κονδυλίων, υπήρχαν ήδη εντός των ευρωπαϊκών κανονισμών, για όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες, και ότι, η ειδική μεταχείριση της Ελλάδας δημιουργεί απορίες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here