ΥΠΟΙΚ κατά ΜΜΕ: Το έλλειμμα είναι ταμειακό, όχι δημοσιονομικό-Είμαστε πάνω από τους στόχους

Εξηγήσεις για την εκτέλεση του προυπολογισμού και το έλλειμμα των 2,29 δις στα έσοδα, δίνει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επιτίθεται στα ημιμαθή και καταστροφολάγνα ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι το έλλειμμα που εμφανίζεται είναι μόνο ταμειακό και όχι δημοσιονομικό. Οπως υποστηρίζουν κύκλοι του, οι επιστροφές φόρων είναι δημοσιονομικά ουδέτερες ενώ η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ τον Ιανουάριο του 2018 θα συνυπολισθεί στο 2017. 

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μερίδας των ΜΜΕ να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται με ασφάλεια πάνω από τον στόχο διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τονίζουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του προυπολογισμού στο εννεάμηνο, το πρωτογενές πλεόνασμα υπολείπεται μόλις κατά 54 εκ. ευρώ από τον στόχο των 4.556 εκατ. ευρώ και διαμορφωνόταν στα 4,502 εκ, ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3.806 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016.

Το ανησυχητικό είναι ότι καταγράφεται μεγάλη απόκλιση στα έσοδα τα οποία μειώθηκαν κατά 2,4 δις ευρώ ή κατά 6.2% έναντι του στόχου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος!

Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την απόκλιση στη αύξηση της πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δηνμοσίου προς ιδιώτες κατά 1 και πλέον δις άνω του στόχου αλλά και στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τον Σεπτέμβριο αντί του Αυγούστου.

Παράλληλα, μειωμένες κατα 2,3 δις ευρώ είναι και οι δαπάνες του κρατικού προυπολογισμού.

Αναλυτικά το σχόλιο:

Φαίνεται πως κάθε δημοσίευση στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών είναι μια καλή ευκαιρία για κάποια ΜΜΕ να κάνουν επίδειξη ημιμάθειας και καταστροφολογίας.

Για όσους και όσες δυσκολεύονται στην αριθμητική διευκρινίζουμε ότι για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού υπολείπονται κατά 2,29 δισ. του στόχου που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021. Η απόκλιση αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον, στις αυξημένες επιστροφές φόρων προς τους πολίτες, οι οποίες υπερέβησαν κατά 1,76 δισ. τον στόχο που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021 και δεύτερον, στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο αντί του Αυγούστου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Για όσους και όσες πάλι κατάλαβαν την αριθμητική αλλά δυσκολεύονται στη λογιστική, διευκρινίζουμε ακόμα ότι οι δύο ανωτέρω παράγοντες επηρεάζουν μόνο το ταμειακό αποτέλεσμα και όχι το δημοσιονομικό, καθώς οι μεν επιστροφές φόρων είναι ουδέτερες αφού συνιστούν ισόποσες μειώσεις υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, στην περίπτωση δε του ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογιστούν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017 και οι εισπράξεις της τελευταίας δόσης που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο 2018.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μερίδας των ΜΜΕ να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται με ασφάλεια πάνω από τον στόχο διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here