ΥπΕΞ Σκοπίων: «Ηρθε η ώρα να θυσιάσουμε τη μυθολογία για την πραγματικότητα»

«Στο παρελθόν θυσιάσαμε την πραγματικότητά μας για τη μυθολογία. Τώρα θυσιάζουμε τη μυθολογία για την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι αυτό που έχει όντως σημασία», είπε μεταξυ άλλων σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian o υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόιφ, εν όψει του επικειμένου δημοψηφίσματος.

 

Ο Nικόλα Ντιμιτρόφ, υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, ο οποίος πέρασε μήνες σε διαπραγματεύσεις με τον Έλληνα ομόλογό του, αναφέρει ότι «η συμφωνία θα ανοίξει ένα νέο δρόμο για το μικρό έθνος των περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, το οποίο αγωνίστηκε από τότε που έγινε ανεξάρτητο μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας.»

«Έχουμε χάσει μια γενιά. Είμαι 45 ετών, ήμουν 18 ετών όταν η «Μακεδονία» έγινε ανεξάρτητη», είπε. «Κατά κάποιον τρόπο αυτή είναι η δεύτερη ευκαιρία για τη γενιά μας να το κάνει, να δώσει λυση», ανέφερε στη συνέντευξή του.

Οι αντιπολιτευόμενοι θεωρούν ότι η διατύπωση του ερωτήματος στο δημοψήφισμα αποτελεί χειραγώγηση, αλλά η υπουργός Άμυνας, Radmila Sekerinska, δήλωσε ότι είναι σωστή η διατύπωση του ερωτήματος σε δύο μέρη.

«Εάν υπήρχε η ευκαιρία να μπουν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ χωρίς τη συμφωνία με την Ελλάδα, όλοι θα ενθουσιάζονταν», σημειώνει. «Η άρνηση της σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και της συμφωνίας είναι παράλογη».

Δυτικοί διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι μια ψήφος υπέρ του ναι, ακόμη και αν η προσέλευση είναι κάτω από το όριο του 50% που απαιτείται για να τεθεί σε ισχύ, θα είναι εντολή αλλαγής.

Οι Αλβανόφωνοι βουλευτές είναι υπέρ της συμφωνίας, αλά ο  κυβερνών συνασπισμός θα πρέπει να πείσει και άλλους βουλευτές για να επιτύχει την  πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για συνταγματική αλλαγή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO πάντως  είναι εξαγριωμένη με το γεγονός ότι η χώρα θα πρέπει να αλλάξει το όνομά της όχι μόνο στις διεθνείς επικοινωνίες αλλά και εσωτερικά, με τα διαβατήρια, τα ονόματα των υπουργείων και όλες τις άλλες αναφορές στη «Μακεδονία» να αντικαθίστανται από το «Βόρεια Μακεδονία».

«Θα είχαν πετύχει καλύτερους όρους αν είχαν αφήσει τους Έλληνες να γράψουν μόνοι τους τη συμφωνία,  γιατί κατά πάσα πιθανότατα οι Έλληνες από φιλότιμο θα ντρέπονταν να τα κρατήσουν όλα για τον εαυτό τους», δήλωσε ο Aleksandar Nikoloski, αντιπρόεδρος του VMRO

Ομως η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν έχει την έγνοια μόνον της αντιπολίτευσης, αλά και της Ρωσίας, που έχει ανοιχτά τοποθετηθεί κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Εχει δε κατηγορηθεί η Ρωσία ότι παρασκηνιακά προσπάθησε να ανατρέψει τη συμφωνία με διάφορα αθέμιτα μεσα

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here