ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Τα μόνα τετελεσμένα στο Αιγαίο απορρέουν από το διεθνές δίκαιο

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στις  νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρουν ότι «τα μόνα τετελεσμένα στο Αιγαίο είναι όσα απορρέουν από τις επιταγές του διεθνούς δικαίου. Οι δε ad hominem προσβλητικοί χαρακτηρισμοί που αφορούν στον Υπουργό Άμυνας κ. Καμμένο, το μόνο που καταδεικνύουν είναι την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της τουρκικής πλευράς, η οποία συνεχίζει να υπονομεύει την σταθερότητα και την ασφάλεια και να παραμένει στο περιθώριο του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να επιδιώκει τη συνεργασία μέσω του διαλόγου. Δεν θα παρασυρθεί σε τέτοιου είδους αδιέξοδες ρητορικές εξάρσεις».

Οι προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Φιλική προειδοποίηση, όπως την χαρακτήρισε, προς την Ελλάδα και την Κύπρο απηύθυνε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκαλώντας τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο κακομαθημένο παιδί και κάνοντας αναφορές στην εισβολή από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Mεγαλόνησο.

Σε ομιλία του στην τουρκική Ακαδημία Χωροφυλακής και Ακτοφυλακής ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία πρέπει να προασπίσει τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα στο Αιγαίο. Δεν υπενθυμίζουμε μόνο τις αποφάσεις της εθνοσυνέλευσης αλλά προβαίνουμε και σε αποτρεπτικές ενέργειες όταν χρειαστεί με το ναυτικό μας και με συναφείς μονάδες».

«Ετσι κάναμε την επέμβαση στην Κύπρο. Σήμερα υπενθυμίζουμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την Εθνοσυνέλευση για τις εντάσεις στο Αιγαίο. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο όταν λαμβάνονται αρνητικές αποφάσεις και αυτό περιλαμβάνει τις δυνάμεις του ναυτικού. Από τη μια έχουμε το ναυτικό και από την άλλη τους θεσμούς για να επιδεικνύουμε την ισχύ μας».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε πυρά προς τον Πάνο Καμμένο απαντώντας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του υπουργού Αμυνας.

«Προειδοποιούμε την Ελλάδα: έχετε ένα κακομαθημένο παιδί, τον υπουργό Αμυνας. Λέτε είναι «το κακομαθημένο παιδί μας. Προσέξτε το κακομαθημένο σας παιδί διαφορετικά θα μπορούσε να προκληθεί ένα ατύχημα, το υπενθυμίζουμε, Αυτό είναι ουσιαστικά μια εξαιρετικά φιλική προειδοποίηση» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προασπίσει τα συμφέροντά της ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα αποθέματα υδρογονανθράκων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε επίσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αποτυχία στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here