ΥΠΕΞ: Η Αλβανία διαιωνίζει τις αυθαιρεσίες του καθεστώτος Χότζα απέναντι στις μειονότητες

Σκληρή ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Γεννηματά, σχετικά με την ψήφιση από την αλβανική Βουλή νομοσχεδίου για τις μειονότητες. «Αντί να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, το νομοσχέδιο που υπερψήφισε η αλβανική βουλή για την προστασία των μειονοτήτων», τόνισε ο κ. Γεννηματάς, «διαιωνίζει τις αυθαιρεσίες του καθεστώτος Χότζα».

Επισήμανε δε ότι «είναι ένα βήμα μπροστά για υπαρκτές και ανύπαρκτες μειονότητες και ένα βήμα πίσω για την κυριότερη και υπαρκτή μειονότητα της Αλβανίας».

Σημειώνεται ότι πριν δύο μέρες, ψηφίστηκε από την αλβανική Βουλή, με 102 ψήφους υπέρ και 10 κατά, σε σύνολο 140, ο νόμος περί προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία.

Ο νόμος αναγνωρίζει επιγραμματικά 9 εθνικές μειονότητες. Πρόκειται για την εθνική ελληνική μειονότητα, τη μεγαλύτερη και περισσότερο αναγνωρισμένη, τη μειονότητα των Σκοπιανών και των Σέρβων και των Μαυροβουνίων. Ο νόμος αναγνωρίζει εθνικές μειονότητες και γλωσσικές ή πολιτιστικές μειονότητες, όπως είναι των Βλάχων, των Αιγυπτίων, των Ρομά, την εθνική μειονότητα των Βοσνίων και τελευταία τη βουλγαρική εθνική μειονότητα.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ αντέδρασαν έντονα, επισημαίνοντας ότι αντί να διευρύνει  τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων που προβλέπονται στη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο νέος νόμος τα περιορίζει.

Υποστηρίζουν ότι όλες οι αρμοδιότητες συγκεντρώνονται στα χέρια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, ενώ τίθενται περιορισμοί όσον αφορά τον σεβασμό των εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και περιουσιακών δικαιωμάτων.

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης στην αντιπολίτευση, όπως και πολλές αλβανικές προσωπικότητες αντέδρασαν όσον αφορά το φάσμα των εθνικών μειονοτήτων στη χώρα που κατοχυρώνει ο νόμος, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να ταυτιστούν με το νόμο οι πραγματικά εθνικές μειονότητες, οι οποίες προκύπτουν από μια σχέση με ένα γειτονικό εθνικό τους κράτος και χαρακτηρίζονται από την κατοίκηση και σε μια συγκεκριμένη εδαφική περιοχή, με γλωσσικές ή και πολιτιστικές μειονότητες, που υπάρχουν στη χώρα.

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος των Ελληνόβλαχων Αλβανίας, Θανάσης Πότσης, με ανακοίνωσή του, διευκρινίζει ότι δεν αποτελούν ξεχωριστή εθνική μειονότητα, παρά μόνο αναπόσπαστο μέρος της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Οι εκπρόσωποι της σκοπιανής μειονότητας αντέδρασαν στην απόφαση της κυβέρνησης και μετά της Βουλής, για την αναγνώριση εθνικής βουλγαρικής μειονότητας στην Αλβανία, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κατάχρηση με τα βουλγαρικά διαβατήρια που παραχωρούνται από τη Σόφια σε Αλβανούς πολίτες και μέλη της σκοπιανής μειονότητας, τα οποία ωφελούν τους τελευταίους να αποχτούν δικαιώματα ευρωπαίου πολίτη. Κατά τους Σκοπιανούς εκπροσώπους, αλλά και τα αλβανικά ΜΜΕ, ο αριθμός τέτοιων περιπτώσεων ανέρχονται σε 50 με 100 χιλιάδες.

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσιάτι, ο οποίος εισηγήθηκε και υπερασπίστηκε το νόμο στη Βουλή, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση αφορά τον αυτοπροσδιορισμό, όσον αφορά την εθνικότητα στην απογραφή του 2011.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here