ΥΠΕΘΑ για στρατό στα νησιά: «Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται»

«Η Ελλάδα κλιμακώνει την ένταση αποβιβάζοντας στρατό στο Καστελόριζο, μόλις 2 χλμ. από τις ακτές μας και παρά τη συνθήκη που επιβάλλει αποστρατιωτικοποίηση στα νησιά»  αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα, δημοσιοποιώντας φωτογραφίες που δείχνουν Έλληνες στρατιώτες ν’ αποβιβάζονται μαζί με τουρίστες στο νησί.

«Μεταξύ των προκλήσεων της Ελλάδας είναι και το ότι μετέφερε με τουριστικό φέρι μπόουτ και εγκατέστησε στρατό στο Καστελόριζο στο οποίο απαγορεύεται να υπάρχει στρατός. Στη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 28 Αυγούστου διακρίνονται να κατεβαίνουν οι στρατιώτες με πλήρη εξοπλισμό. Αυτό συνιστά παραβίαση της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Η διοίκηση της Αθήνας παρά το ότι απαγορεύεται να υπάρχει εκεί στρατός από το 1960 και εντεύθεν συνεχίζει να εξοπλίζει αυτά τα νησιά».

ΥΠΕΘΑ

Πολλές φορές έως σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ξεκαθάρισε απόλυτα και σαφέστατα προς τους γείτονες Τούρκους πως: «Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται».

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισήμαναν περαιτέρω, ότι σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει το δικαίωμα νόμιμης άμυνας μιας χώρας σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά οιουδήποτε μέρους της Επικράτειάς της, ηπειρωτικής και νησιωτικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη πρόνοια υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων, προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here