Σόιμπλε: Υπερβολικές δαπάνες για δημόσιο και συντάξεις στην Ελλάδα

«Δεν είπαμε ποτέ να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Επισημάναμε μόνο τη δυνατότητα να αποφασίσει η ίδια η Αθήνα για ένα ‘τάιμ-άουτ’». Ετσι απαντά ο δρ, Σόμπλε, όταν το Spiegel, τον ρωτά για το έγγραφο που διέρρευσε ο ίδιος στο Eurogroup με πρόταση για προσωρινή, οικειοθελή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξέρει ότι έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Και με κάθε ευκαιρία, το υπενθυμίζει κυνικά.  «Είναι  δυνατό να καταλήξουμε σε Grexit», τον ρωτά ο δημοσιογράφος κι εκείνος παραπέμπει ήρεμα κι απλά,  σε δήλωση του αυστριακού Καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Ο κ. Σόιμπλε δεν χάνει την ευκαιρία για να τονίσει για άλλη μια φορά ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και να την κατηγορήσει για το σημείο που έφτασε η Ελλάδα.

Δεν έφταιγε η συνταγή αλλά το ότι δεν ακολουθήθηκαν οι οδηγίες

Ωστόσο, για να είναι και πολιτικά ορθός, σπεύδει να απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να γίνει  η Ελλάδα  «προτεκτοράτο της Ευρωζώνης». «Η Ελλάδα δεν εξελίσσεται σε προτεκτοράτο της Ευρωζώνης. Στην ουσία τα στοιχεία του νέου προγράμματος είχαν συμφωνηθεί το 2010, μόνο που δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν. Η οικονομία και η κοινωνία στην Ελλάδα δεν έχουν εξελιχθεί ως τώρα σχεδόν καθόλου προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Δεν ήταν λάθος το φάρμακο, αλλά το γεγονός ότι δεν ελήφθη σύμφωνα με τις οδηγίες.

«Αυτό όμως που έχει δραματικά αλλάξει από την αρχή του χρόνου είναι η επιπλέον χρηματοδοτική ανάγκη. Οι πιο επιφυλακτικές αξιολογήσεις μιλούν για τουλάχιστον 80 δισεκατομμύρια ευρώ», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στο περιοδικό «Der Spiegel» που θα κυκλοφορήσει αύριο, Σάββατο.

Τι λέει για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων υποστηρίζει ότι «η σκέψη ήταν να βρούμε έναν τρόπο να βάλουμε την χρηματοδότηση ενός μελλοντικού προγράμματος σε πιο ευρεία βάση».  Δηλώνει ότι την περασμένη Κυριακή στηυ σύνοδο Κορυφής είπε στον Έλληνα ομόλογό του: «Το θέμα δεν είναι να σας προσβάλουμε, αλλά να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα. Αλλιώς δεν θα πετύχουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και χωρίς αυτή δεν γίνεται τίποτα».

Οχι κούρεμα, δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες

Ο κ. Σόιμπλε στην συνέντευξή του αποκλείει για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως λέει, δεν το επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες και τονίζει ότι πριν από μισό χρόνο «η Ελλάδα ήταν σχεδόν έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές», αλλά «σήμερα βρίσκεται οικονομικά στον πάτο», με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα, για αυτό χρειαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα, ακόμη και αν φέρνει νέα βάρη για τους ανθρώπους.

Δαπανηρό δημόσιο και συντάξεις πάνω από τον ευρωπαικό μέσο όρο

«Για αυτό πρέπει τώρα πρώτα από όλα να πραγματοποιηθεί αυτό που έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Η τρόικα ήδη τον Σεπτέμβριο είχε πει ότι η Ελλάδα δεν είχε ακόμη ξεκινήσει με 15 σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει», δηλώνει και κάνει λόγο για δαπανηρό δημόσιο τομέα και για συντάξεις που υπερβαίνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Θέλω να εμπιστευθώ τον Τσίπρα

Ερωτώμενος αν μπορεί να λειτουργήσει το πρόγραμμα όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει ότι δεν πιστεύει σε αυτό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει: «Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Ο κ. Τσίπρας απέρριψε πριν ένα παρόμοιο πρόγραμμα, μετά, στο δημοψήφισμα, ζήτησε το όχι, το οποίο έλαβε με μεγάλη πλειοψηφία.»

» Τώρα θέλει να κάνει το αντίθετο από αυτό που στήριξε πριν. ‘Άρα μπορεί κανείς να έχει αμφιβολίες. Αλλά τώρα θέλω πρώτα να εμπιστευθώ τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα, αυτό είναι το δίκαιο. Είπε ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, ακόμη και αν δεν το πιστεύει. ‘Άρα, ας δούμε».

Ο κ. Σόιμπλε αρνείται, μεταξύ άλλων, ότι υπήρχε, για το ελληνικό θέμα διάσταση απόψεων μεταξύ του ιδίου και της καγκελαρίου Μέρκελ ή ότι οι δυο τους έπαιξαν ένα παιχνίδι όπου μοίρασαν τους ρόλους.

«Η καγκελάριος και εγώ δεν παίζουμε παιχνίδια ρόλων. Αυτό δεν είναι ο τρόπος ούτε της καγκελαρίου ούτε ο δικός μου. Ο καθένας έχει τις πεποιθήσεις του. Το 1999, στην καμπάνια για τις ευρωεκλογές, ήμουν πρόεδρος του CDU και η κυρία Μέρκελ γενική γραμματέας. Είχαμε μια αφίσα που μας απεικόνιζε και έγραφε ‘Όχι πάντα της ίδιας άποψης, αλλά πάντα στον ίδιο δρόμο’. Έτσι είναι και σήμερα και ας έχουν αλλάξει οι ρόλοι μας.»

» Έχουμε μια σταθερά, ξέρουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε ο ένας στον άλλον», εξηγεί και τονίζει ότι «είναι μέρος της δημοκρατίας να έχουμε κάπου κάπου και διαφορετικές απόψεις» και τότε παλεύει κανείς από κοινού για λύσεις.

Αν κάποιος προσπαθούσε να τον αναγκάσει για κάτι, ξεκαθαρίζει, «θα μπορούσε να παραιτηθεί από τη θέση του».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here