Στο Υπερταμείο για «αξιοποίηση» 6 ΔΕΚΟ με κοινωνικά αγαθά- ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό

 

Αλλες έξι ΔΕΚΟ μεταφέρονται για  «αξιοποίηση» της περιουσίας τους στο νέο Υπερταμείο,  η σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου του οποίου, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Οπως προκύπτει από το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, που τελικώς θα κατατεθεί στη Βουλή κάποια στιγμή την Παρασκευή το απόγευμα, οι ΔΕΚΟ που περνούν στο υπερταμείο είναι οι ΔΕΗ(το 34% καθώς το υπόλοιπο 17% ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ), ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ και Αττικό Μετρό. Εκτός παραμένουν, προς το παρόν, η ΕΑΒ και ο ΑΔΜΗΕ.

Τον Μάιο είχε ψηφισθεί με νόμο, η μεταφορά στο υπερ-ταμείο των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται για πώληση του 51% των μετοχών των εταιρειών αυτών σε ιδιώτες αλλά για πολυποίκιλη αξιοποίηση της μεγάλης περιουσίας που διαθέτουν προς όφελος της ανάπτυξης.

Ωστόσο, η συμπερίληψη σε υπό αξιοποίηση λίστα, δημόσιων οργανισμών που διαχειρίζονται κοινωνικά αγαθά, όπως η ενέργεια και το νερό, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για το τι θα συμβεί τελικά καθώς η νεοφιλελεύθερη διάθεση των δανειστών, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στη κυβέρνηση.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει και σειρά ρυθμίσεων για την αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και ρυθμίσεις του ασφαλιστικού.

Περιλαμβάνονται οι γνωστές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύμφωνα με τις οποίες:

* Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές με κάτω από 2.000 κατοίκους θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους.

* Αυξάνουν οι εισφορές υγείας για όλους τους αγρότες αλλά και τους νέους επιστήμονες για τους οποίους ο νόμος Κατρούγκαλου είχε προβλέψει εκπτώσεις. Συγκεκριμένα, ο νόμος προέβλεπε πως οι αγρότες θα πλήρωναν το 2017 το 4,73% του εισοδήματός τους για εισφορές υγείας. Το 2018 οι εισφορές θα αυξάνονταν στο 5,84%, για να φτάσουν το 2019 στο 6,95%, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους.

Αντίστοιχα για τους νέους επιστήμονες είχε προβλεφθεί 5ετής μεταβατική περίοδος από την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε να πληρώνουν 4,87% του εισοδήματός τους τα 2 πρώτα χρόνια και 5,91% τα επόμενα 3 χρόνια. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2017 η εισφορά θα καθοριστεί στο 6,95% επί του εισοδήματός τους.

* Με μια τρίτη διάταξη θα μειωθεί η έκπτωση 15% που προβλέφθηκε στον πρόσφατο νόμο για όσους εξαγοράζουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι αλλαγές στο οργανόγραμμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κάτι που συνιστά προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport.

Στο κεφάλαιο των μεταφορών, ορίζεται ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ συνάπτει σύμβαση εκμίσθωσης διάρκειας έως 10 ετών με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το τροχαίο υλικό. Την ίδια ώρα, ορίζεται ότι κατά την εκτέλεση των συμβάσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας επιβατικών  δύναται να επιτρέπει εκχώρηση απαιτήσεων των παρόχων από τις συμβάσεις αυτές μέσω σύναψης ειδικότερων συμφωνιών μεταξύ των παρόχων, ως εκχωρητών, και το Δημόσιο, τον ΟΣΕ Α.Ε. ή τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. ως εκδοχέων, για την εξόφληση οφειλών προς τους ανωτέρω φορείς, όπως μισθώματα από συμβάσεις μίσθωσης μονάδων τροχαίου υλικού ή αμοιβών για παροχή υπηρεσιών συντήρησης τροχαίου υλικού ή άλλων υπηρεσιών.

Στη Βουλή την Παρασκευή

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αναμένεται να κατατεθεί ολοκληρωμένο αύριο το απόγευμα και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη.

Όπως έγινε γνωστό, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελικώς την Τετάρτη.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here