Υπέρ του κορωνο-ομολόγου ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Στην ανάγκη να ληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες, προκειμένου οι ευρωπαϊκές χώρες να αντεπεξέλθουν στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουν λόγων της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του, επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονό-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης. Φέρεται να επισήμανε επίσης ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές-  υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Για την Τουρκία

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στάσης της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, και ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.

Σημειώνεται πως στο κοινό ανακοινωθέν υπήρξε η εξής αναφορά στο ζήτημα των συνόρων: «Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα, καθώς και στην Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη – μέλη που έχουν επηρεαστεί με παρόμοιο τρόπο, μεταξύ άλλων στις προσπάθειές τους να διαχειριστούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here