Υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων τάσσονται 7 στους 10 Έλληνες-Υψηλά τα ποσοστά αποδοχής σε όλη την Ευρώπη-Καθολική αποδοκιμασία της πολιτικής της ΕΕ

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων, μεταξύ αυτών και των Ελλήνων, τάσσεται υπέρ της υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων. Την ίδια στιγμή, πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά αποδοκιμασίας της πολιτικήγς και των χειρισμών της ΕΕ  όσον αφορά την αντιμετώπιση του θέματος της άφιξης αριθμού ρεκόρ μεταναστών (1,3 εκατομμύριο) στην ήπειρο. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew Research Center, η οποία διενεργήθηκε το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου.

Ενώ τα ακροδεξιά, αντιμεταναστευτικά κόμματα ενισχύονται στην Ευρώπη,  η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 80% των ενηλίκων στην Ισπανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σουηδία συμφωνούν με τη φιλοξενία προσφύγων οι οποίοι φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη βία και τον πόλεμο.

Υψηλά είναι επίσης τα ποσοστά στη Γαλλία (79%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (74%). Ακόμη και στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, τις δύο βασικές πύλες εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη, η δημοσκόπηση έδειξε ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της υποδοχής προσφύγων: στην Ελλάδα υπέρ τάσσεται το 69% (και κατά το 27%) και στην Ιταλία το 56% (κατά, το 32%).

Η ευρωπαϊκή χώρα με το μικρότερο ποσοστό αποδοχής είναι η Ουγγαρία (32%), πολύ μακριά από την Πολωνία όπου σχεδόν ένας στους δύο (49%) δέχεται να φιλοξενήσει η χώρα του πρόσφυγες.

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει επίσης ότι πολλοί Ευρωπαίοι επικρίνουν τις Βρυξέλλες για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση: το 92% των Ελλήνων, το 78% των Ιταλών και το 66% των Γερμανών και των Βρετανών αποδοκίμασαν τη διαχείριση του θέματος από την ΕΕ. Το υψηλότερο ποσοστό επιδοκιμασίας καταγράφεται στην Ολλανδία (37%), αν και στη χώρα αυτή η πλειοψηφία (58%) επίσης αποδοκιμάζει την πολιτική των Βρυξελλών.

Πέραν της Ευρώπης, οι Μεξικανοί (79%), οι Καναδοί (74%) και οι Αυστραλοί (72%) δέχονται να φιλοξενήσουν οι χώρες τους πρόσφυγες και ακολουθούν με επίσης υψηλά ποσοστά οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία (66%).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here