Υπεγράφη η πρώτη σύμβαση της ΕΕ για την παροχή του εμβολίου Covid- 19

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα η πρώτη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φαρμακευτικής εταιρείας για το εμβόλιο Covid- 19. Η Κομισιόν υπέγραψε συμφωνία με την AstraZeneca για την αγορά και την διάθεση των εμβολίων σε όλα κράτη – μέλη, καθώς και για τη δωρεάν διάθεσή τους σε χώρες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα. 

Σύμφωνα με τη σύμβαση, 300 εκατομμύρια δόσεις θα αγοραστούν συνολικά για όλα τα κράτη – μέλη, ενώ θα είναι διαθέσιμες 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις, οι οποίες θα διανεμηθούν αναλογικά με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε πως «Η Επιτροπή εργάζεται ασταμάτητα για να παρέχει στους πολίτες της ΕΕ ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του COVID-19 το συντομότερο δυνατό. Η έναρξη ισχύος της σύμβασης με την AstraZeneca είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου σε αυτό το θέμα». Παρόμοιες συζητήσεις με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρκετές έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία. Εταιρείες οι οποίες είναι πιθανό να παραχωρήσουν το εμβόλιο όταν αυτό θα είναι έτοιμο είναι η Sanofi-GSK, η Johnson & Johnson, η CureVac και τη Moderna.

Σε δήλωσή της η επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις απέδωσαν σαφή αποτελέσματα, καθώς διασφαλίζεται η παράδοση του εμβολίου, εάν αυτό αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, σε όλες τις χώρες. Συμπληρώνει πως η συγκεκριμένη συμφωνία κατέστη δυνατή χάρη στις βασικές εργασίες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας, ενώ πρόσθετες συμφωνίες αναμένεται να ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Οι απαραίτητες απαιτήσεις ασφάλειας και η ειδική αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης της αγοράς της ΕΕ εγγυώνται ότι τα δικαιώματα των πολιτών θα παραμείνουν πλήρως προστατευμένα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here