ΟΗΕ: Μόνο τη προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν στην Ελλάδα 20.843 πρόσφυγες. Εκρηκτικό το πρόβλημα

Mόνο την προηγούμενη εβδομάδα, 8-14 Αυγούστου, έφτασαν στην Ελλάδα μέσω των νησιών 20.843 μετανάστες, σύμφωνα με στοιχεία  της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο αριθμός των προσφύγων που εισήλθαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα αποτελεί  σχεδόν το 50% του συνόλου των μεταναστών πού ήρθαν μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα το 2014, όταν ο συνολικός αριθμός τους είχε ανέλθει στους 43.500.

Πρόκειται για την πλέον αδιαμφισβήτητη απόδειξη της κρισιμότητας του ζητήματος αλλά και της τεράστιας ευθύνης που έχουν οι ευρωπαικές χώρες με την ακολουθούμενη πολιτική του,ς στη δημιουργία του τεράστιου μεταναστευτικού προβλήματος, μεγάλο μέρος του οποίου αντιμετωπίζει σχεδόν μόνη της, η Ελλάδα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ  επισημαίνει ότι «ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες».Μόνο τον Ιούλιο, καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις, δηλαδή περισσότερες απ’ ό,τι σε ολόκληρο το 2014!

Όσον αφορά τις αφίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών προερχόταν από τη Συρία (82%). Οι Αφγανοί αποτελούσαν το 14% του συνόλου και οι Ιρακινοί το 3%.

ÌåôáíÜóôåò óôï ÊÝíôñï Ðñþôçò Õðïäï÷Þò Ìåôáíáóôþí óôçí Ìüñéá ËÝóâïõ. (EUROKINISSI/ÉÁÓÙÍÁÓ ÐÉÅÑÑÁÊÏÓ)
ÌåôáíÜóôåò óôï ÊÝíôñï Ðñþôçò Õðïäï÷Þò Ìåôáíáóôþí óôçí Ìüñéá ËÝóâïõ.
(EUROKINISSI/ÉÁÓÙÍÁÓ ÐÉÅÑÑÁÊÏÓ)

«Η μεγάλη πλειονότητα των αφιχθέντων αυτών πρέπει να λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα», διευκρίνισε η Ύπατη Αρμοστεία..

«Εδώ και μήνες, η Ύπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει προειδοποιήσεις όσον αφορά την αυξανόμενη κρίση με τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά», αναφέρει ακόμη η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ζητεί να ενισχυθούν «επειγόντως» οι δομές υποδοχής στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.

Η υπηρεσία συνιστά στις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν μία μοναδική δομή η οποία θα επιφορτιστεί να συντονίσει την απόκριση έκτακτης ανάγκης σε αυτή την κρίση και να δημιουργήσει έναν «κατάλληλο μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας».

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα σε αυτή την εργασία, υπογραμμίζει ακόμη η UNHCR.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here