Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για πρόσφυγες: Ανησυχία για μαρτυρίες σεξουαλικής βίας εναντίον παιδιών-γυναικών

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

 

Ανησυχία για αξιόπιστες μαρτυρίες κακομεταχείρισης και σεξουαλικής βίας εναντίον γυναικών και παιδιών προσφύγων, που βρίσκονται σε κίνηση στην Ευρώπη, εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. 

Μέχρι στιγμής φέτος, πάνω από 644.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης. Από αυτούς, το 34% είναι γυναίκες και παιδιά.

Τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται στην Ευρώπη βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να υποστούν βία και κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής βίας, ιδίως στα υπερσυνωστισμένα κέντρα υποδοχής ή σε πολλά μέρη όπου συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες, όπως σε πάρκα, σιδηροδρομικούς σταθμούς, σταθμούς λεωφορείων και στις άκρες των δρόμων.

«Από μαρτυρίες και αναφορές που έχουμε δεχθεί, υπάρχουν περιστατικά παιδιών που καταφεύγουν σε σεξ για λόγους επιβίωσης προκειμένου να πληρώσουν διακινητές για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, είτε επειδή δεν έχουν άλλα χρήματα ή επειδή έχουν πέσει θύματα ληστείας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη.

Εστιάζοντας ιδιαιτέρως στα ασυνόδευτα παιδιά τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτα επειδή δεν χαίρουν της προστασίας και της φροντίδας ενός ενήλικα. «Μπορεί επίσης σε ορισμένες χώρες να βρίσκονται σε κέντρα κράτησης, ακόμα και μαζί με ενήλικες, γεγονός που τα θέτει σε μεγάλους κινδύνους» πρόσθεσε.

Οι γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες που ταξιδεύουν μόνες τους βρίσκονται και αυτές σε αυξημένο κίνδυνο ενώ μετακινούνται στις χώρες της Ευρώπης, μερικές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακολουθώντας μη ασφαλείς διαδρομές ή διαμένοντας σε μέρη που δεν προσφέρουν ούτε τη βασική ασφάλεια. Πολλά κέντρα υποδοχής είναι υπερσυνωστισμένα, δεν έχουν επαρκή φωτισμό ούτε ξεχωριστούς χώρους για γυναίκες μόνες και για οικογένειες με παιδιά.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απευθύνει έκκληση σε όλες τις αρμόδιες κρατικές αρχές στην Ευρώπη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας γυναικών και κοριτσιών, μεταξύ άλλων παρέχοντας επαρκείς και ασφαλείς δομές υποδοχής. Καλεί επίσης τις αρχές, ως εξαιρετικά επείγον ζήτημα, να βρουν εναλλακτικές λύσεις της κράτησης των παιδιών.

Όπως τόνισε η εκπρόσωπος της Υ.Α. καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποτρέπεται και να αντιμετωπίζεται άμεσα ο διαχωρισμός των οικογενειών, καθώς οι γυναίκες και τα κορίτσια που είναι μόνα τους αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους.

«Μαζί με τους εταίρους συνεργαζόμαστε και με τις αρχές ώστε να εξασφαλίζουμε την πρόσβαση στην ενημέρωση, τη βελτίωση της ταυτοποίησης των περιπτώσεων με ιδιαίτερες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων παιδιών, και την παραπομπή τους στις κατάλληλες υπηρεσίες, την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και τη βελτίωση των χώρων υποδοχής, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής ασφαλών χώρων» συμπλήρωσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here