Υπάρχει χώρος για την Πολιτική Φιλοζωία στη δύσκολη Νοτιοανατολική Μεσόγειο; / των Κυριάκου Κυριάκου και Νίκου Ράπτη

Των Κυριάκου Κυριάκου και Νίκου Ράπτη

Τις τελευταίες λίγες δεκαετίες, ο πλανήτης μας υφίσταται ραγδαίες ανθρωπογενείς μεταβολές, που δεν αφήνουν φυσικά ανεπηρέαστη την ανθρωπότητα. Το επίπεδο ζωής, ο πολιτισμός μας, ακόμα και η επιβίωση του είδους μας τίθενται εν αμφιβόλω. «Για να μείνουν όλα ως έχουν, όλα πρέπει να αλλάξουν», όπως λεγόταν στον «Γατόπαρδο».

Η κλιματική αλλαγή, η μεγάλη εξαφάνιση των ειδών και η ταχεία εξάντληση των πόρων του πλανήτη είναι οι σημαντικότερες αλλαγές του τελευταίου μισού αιώνα.

-Η μέση θερμοκρασία της Γης αναμένεται να κλονίσει όλες τις κοινωνικές, οικονομικές, γεωπολιτικές ισορροπίες. «Το προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν», έλεγε ο Ιπποκράτης. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, αν δεν προετοιμαστούμε κατάλληλα, μόνο η Κλιματική Αλλαγή θα επιβαρύνει την εθνική οικονομία όσο δυόμισι φορές το τρέχον «υπέρογκο», «μη βιώσιμο» κ.λπ δημόσιο χρέος μας!

Η 6η μεγάλη εξαφάνιση των ειδών βρίσκεται εν εξελίξει. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πίεση στη βιοποικιλότητα εδώ και… 66 εκατομμύρια χρόνια.

-Τέλος, ο τρόπος ζωής μας εξαντλεί τους φυσικούς πόρους όλο και ταχύτερα. Σήμερα, «δανειζόμαστε» από τις επόμενες γενιές σχεδόν τους μισούς από τους φυσικούς πόρους που στηρίζουν τον τρόπο ζωής μας. Το 2017, είχαμε εξαντλήσει το ετήσιο «περιβαλλοντικό κεφάλαιο» που μας προσφέρει η Γη ήδη από τις αρχές Ιουλίου!

Η κτηνοτροφία βρίσκεται στο επίκεντρο όλων αυτών των δυσοίωνων αλλαγών. Σπαταλάει φυσικούς πόρους, πιέζει την άγρια ζωή, ρυπαίνει με θερμοκηπικά αέρια και όχι μόνο. Τα ζωικά τρόφιμα επιδοτούνται σκανδαλωδώς προκειμένου να παραμείνουν προσιτά, ενώ ταυτόχρονα βλάπτουν τη δημόσια υγεία! Τέλος, η εντατική κτηνοτροφία αποτυπώνει μορφές «επιστημονικής» αγριότητας και συστηματικού βασανισμού που αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο όνειδος της εποχής μας, αντίστοιχο μόνο με το Ολοκαύτωμα!

Χρειάζεται άρα μια μεγάλη ηθική, περιβαλλοντική και υγειονομική αλλαγή. Αν αλλάζαμε ραγδαία τον τρόπο διατροφής μας προς τη χορτοφαγία, αν σεβόμαστε και προστατεύαμε κάθε μορφή ζωής, αν απελευθερώναμε τα ζώα από τον ανθρώπινο ζυγό, ο κόσμος μας θα γινόταν αμέσως καλύτερος. Αν αντιθέτως συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, προετοιμάζουμε έναν κόσμο που θα φτωχύνει τα παιδιά μας και θα σκοτώσει τα εγγόνια μας.

Αυτή η νέα φιλοζωία είναι εξόχως πολιτική. Η δήθεν «μονοθεματικότητά» της στην πραγματικότητα περιγράφει τη πιο συνολική πολιτική πρόταση της εποχής μας, τη μόνη που συμπεριλαμβάνει τα ζώα, τη φύση και τις επόμενες γενιές.

Αυτός είναι ο λόγος που τα φιλοζωικά κόμματα αναπτύσσονται ακόμα και σε κοινωνίες σαν την Κύπρο και την Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν οξυμένα τρέχοντα προβλήματα. Η Κύπρος συνεχίζει να ζει με το 40% του εδάφους της υπό ξένη κατοχή. Η Ελλάδα υφίσταται μια ραγδαία οικονομική κρίση που μοιάζει χωρίς τέλος. Κι όμως, οι κοινωνίες μας έκριναν πως η Πολιτική Φιλοζωία είναι σημαντικό διακύβευμα για το μέλλον τους! Έτσι, το κυπριακό «Κόμμα για τα Ζώα» και οι Έλληνες «Φιλόζωοι Οικολόγοι» ετοιμαζόμαστε να δώσουμε στις ευρωεκλογές του 2019 την μάχη για να εκλεγούν από τις χώρες μας φιλόζωοι ευρωβουλευτές. Μαζί με τα πολλά αναπτυσσόμενα φιλοζωικά κόμματα στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, γνωρίζουμε πως το κίνημά μας θα ανήκει στους νικητές της κρίσιμης αυτής εκλογικής συνάντησης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα εκπροσωπηθούμε από πολλούς φιλόζωους ευρωβουλευτές στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

To άρθρο είναι μετάφραση από τους συντάκτες του κειμένου υπό τον τίτλο «Is there a place for Animal Politics in the South Eastern Mediterranean?» που δημοσιεύτηκε στο EuropeanInterest.eu (https://www.europeaninterest.eu/article/place-animal-politics-south-eastern-mediterranean/).

O Κυριάκος Κυριάκου είναι πρόεδρος του «Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου». Ο Νίκος Ράπτης είναι ιδρυτικό μέλος της οργανωτικής επιτροπής που προετοιμάζει το ιδρυτικό συνέδριο των Ελλήνων «Φιλόζωων Οικολόγων»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here