Γιούνκερ: Πρέπει να αποφευχθεί το Grexit, αλλά όχι λύση σε μιά μέρα

Σαφή θέση κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, πήρε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ,Κ. Γιούνκερ μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Για να συμβεί αυτό, είπε, χρειάζεται να αφήσουν όλα τα μέρη κατά μέρος τους μικρούς και μεγάλους εγωισμούς και να  ξανακαθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να βρεθεί ο αναγκαίος συμβιβασμός, όπως γίνεται στην Ευρώπη. Υπογράμμισε επίσης  ότι η Ευρωπαική Επιτροπή εξακολουθεί να εργάζεται για λύση αλλά όπως είπε αυτό δεν μπορεί να συμβεί μέσα σε μια μέρα.

Ο κ. Γιούνκερ επιτέθηκε ωστόσο στην ελληνική κυβέρνηση. Ζητά από τον πρωθυποτργό να εξηγήσει τι ψήφισαν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα ενώ την κατηγορεί ότι έκανε το λάθος να φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πριν αυτές ολοκληρωθούν.

«Πρέπει να βάλουμε τους μεγάλου και μικρούς εγωισμούς μας, μια τους δικούς μας στην άκρη Πιστεύω ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit. Eίμαι εναντίον της εξόδου της  Ελλάδας από το ευρώ», τονισε προσθέτοντας ότι υπάρχουν χώρες που εκστρατεύουν υπέρ της ελληνικής εξόδου.

Όσον αφορά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων από εδώ και πέρα ο κ. Γιούνκερ, ξεκαθάρισε ότι είναι δύσκολη διαδικασία και δεν μπορεί φυσικά να βρεθεί λύση σε μια μέρα.

«Είμαι ενατίον των απλουστευτικών απαντήσεων. Η Ευρώπη προχωρά με συμβιβασμού και αυτό χρειαζόμαστε», είπε και συνέχισε:

«Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο έθνος. Το να πεταχτεί έξω από την ευρωπαική και νομισματική ένωση είναι πραγματική ανεπιθύμητο. Η Κομισιοόν εξακολουθεί να εργάζεται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Τι Ευρώπη θα είχαμε εάν σταματούσαμε να συνομιλούμε;»

Ωστόσο ο κ. Γιούνκερ δεν απέφυγε τις αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι έφυγε από τις διαπραγματεύσεις πριν ολοκληρωθούν(αυτό ήταν λάθος είπε)  αλλά και για το γεγονός ότι αποκαλεί την Κομισιόν «τρομοκράτη».

Τώρα είναι η ώρα της κοινής λογικής. Πρέπει να μείνουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ηταν σοβαρό λάθος που έφυγε η Ελλάδα. Δεν το κάνεις πριν ολοκληρωθούν οι διαπραματεύσεις

Τώρα πρέπει να αναζητήσουμε λύση. Αυτή, δεν θα βρεθεί σε μία μέρα».

Ο κ. Γιούνκερ είπε ακόμη ότι σέβεται την απόφαση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα αλλά θα ζητήσει από τον έλληνα πρωθυπουργό να εξηγήσει αυτή την ψήφο, γιατί ετέθη ένα ερώτημα στους ψηφοφόρους που δεν υφίσταται πλέον.

Υπερασπίσθηκε τέλος και το δικαίωμα του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου να εκφράζει άποψη για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και κατέληξε με τη φράση: Ελληνες και ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στην Κομισιόν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here