Υιοθετήθηκαν οι ελληνικές θέσεις στη συνάντηση του Καΐρου-Ακυρα τα μνημόνια, προκλητική η Αγκυρα

Να δοθεί προτεραιότητα στην περιφερειακή συνεργασία και την ολοκληρωμένη οικονομική ανάπτυξη που επιδιώκουν όλα τα κράτη της ανατολικής Μεσογείου, «σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο», συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών που συμμετείχαν στη συνάντηση που έλαβε χώρα στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Σημειώνεται ότι συμμετείχαν οι ΥΠ.ΕΞ. της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Γαλλίας Ζαν-Υβ Λε Ντριαν και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο. Η συνάντηση τελικά ήταν είναι τετραμερής (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Γαλλία), καθώς η Ιταλία έχει ρόλο παρατηρητή και δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν.

Σε κάθε περίπτωση, οι τέσσερις υπουργοί εξέφρασαν την κοινή τους στάση για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπό το φως των εντάσεων στην περιοχή που πυροδοτούνται και από την προκλητική στάση της Τουρκίας, καθώς και τη διάθεση αλλά και την αποφασιστικότητά τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες προκλήσεις.

Άκυρα τα μνημόνια, προκλητική η Άγκυρα

Μεταξύ άλλων, στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται ότι ο στόχος της ανάπτυξης (που θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία) παρακωλύεται επί του παρόντος από τις συνεχιζόμενες κρίσεις, οι οποίες «πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό».

Υιοθετώντας ουσιαστικά τις ελληνικές θέσεις, οι υπουργοί έκριναν ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν πρόσφατα η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης (Λιβύη) συνιστούν «παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τα μνημόνια αυτά «υπονόμευσαν περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα» και κρίνονται ως «άκυρα».

Ειδικότερα, το μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here