Υγεία… Ώρα Μηδέν

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΗΧΑ, καρδιολόγου στο Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών στον χώρο της υγείας, πολιτικές που ως κυρίαρχη φιλοσοφία είχαν την δραματική μείωση των δαπανών, αλλά και την αλόγιστη μείωση τόσο κλινικών όσο και νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, βιώσαμε την απόλυτη διάλυση του Εθνικού συστήματος Υγείας. Μια διάλυση που συνίσταται  στην μείωση του ιατρικού δυναμικού, σε απλήρωτο προσωπικό, ( εφημερίες),σε ιατρικό εξοπλισμό υπό κατάρρευση, σε εργαστήρια με αυξανόμενες ελλείψεις αναλωσίμων (σύριγγες, γάζες, αντιδραστήρια κ.α.), στην υποχρέωση των ασφαλισμένων να πληρώνουν ‒επί πλέον όσων έχουν ήδη καταβάλει στα ταμεία τους‒ για αναλώσιμα, για ιατρικές εξετάσεις και για εγχειρήσεις. Στην απορρύθμιση της ΠΦΥ με την δημιουργία των ΠΕΔΥ,που το μόνο καινούργιο που έφερε ήταν η απομάκρυνση 3000 ιατρών από την ΠΦΥ. Την αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων ασθενών λόγω της μεγάλης αύξησης της ανεργίας, ένας αριθμός που αγγίζει τα 3.000.000. Η μόνη διέξοδος αυτών των ασθενών για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη ήταν τα κοινωνικά ιατρεία. Δυστυχώς σε αυτή τη κατηγορία ασθενών οι συνέπειες ήταν ολέθριες, βιώσαμε θανάτους, και σοβαρές αναπηρίες. Ασθενείς σε μονάδες Ψυχικής Υγείας, αντιμετωπίζουν καθημερινά τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών και ενώ το προσωπικό και οι πόροι των περισσοτέρων Ψυχιατρικών Κλινικών μειώνονται με ταχείς ρυθμούς, οι ασθενείς τους αυξάνονται (λόγω της κρίσης), τα ράντζα επίσης, οι συνθήκες υποστήριξης των ανθρώπων αυτών καταρρέουν (έλλειψη φαρμάκων, περιορισμένο φαγητό, υποβιβασμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, απουσία θέρμανσης, έλλειψη προσωπικού). Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία αδυνατούν πλέον να ασκήσουν το έργο τους στο επίπεδο που απαιτείται για συνανθρώπους μας με ψυχικά νοσήματα.


Πέρα από αυτά τα συγκεκριμένα καταστροφικά μέτρα, ο οποιοσδήποτε μπορεί να κατανοήσει εύκολα τις επιπτώσεις των αλλεπάλληλων μειώσεων στις συντάξεις, καθώς και των φορολογικών μέτρων δήμευσης, στη δημόσια υγεία. Πολλοί φτωχοί συνταξιούχοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραιτηθούν από ζωτικής σημασίας φάρμακα, που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους, και από την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους, προκειμένου να καλύψουν την απαραίτητη τροφή και θέρμανση . Όχι μόνον οι τιμές βασικών προϊόντων έχουν αυξηθεί (όχι μόνον λόγω πληθωρισμού αλλά και λόγω δραστικών αυξήσεων ΦΠΑ), ενώ τα εισοδήματα έχουν μειωθεί δραστικά, αλλά και η αύξηση στην συμμετοχή των ασφαλισμένων τόσο στα φάρμακα όσο και στις εξετάσεις καθιστά τελείως αδύνατη για την πλειοψηφία τους την εξακολούθηση της θεραπείας τους. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τις συνέπειες, ειδικά όσον αφορά σε άτομα με σοβαρές και χρόνιες ασθένειες.
Η δραματική εικόνα συμπληρώνεται από το γεγονός ότι περισσότεροι από 4000 κυρίως νέοι ιατροί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, μετά την υπογραφή των μνημονίων. Επί πλέον, αξίζει να σημειωθεί, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) της Χώρας μας αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα της κοινωνίας μας και λειτουργούσε αποτελεσματικά μέχρι πριν από την κρίση. Η αποτελεσματική λειτουργία του ήταν συνέπεια του σκληρού μόχθου ιατρών, νοσοκόμων και όλων εκείνων που στελεχώνουν την οργάνωσή του και δουλεύουν νυχθημερόν, διατηρώντας μια ικανοποιητική δομή περίθαλψης του Ελληνικού λαού. Αυτό το Σύστημα, το οποίο είναι ένα συλλογικό Αγαθό, τώρα έχει αφεθεί να πολιορκείται σε κάθε επίπεδο και να λεηλατείθηκε με την συγκατάθεση των προηγούμενων κυβερνήσεων, χάνοντας πόρους και προσωπικό.

Μια άλλη σοβαρή επίπτωση των πολιτικών λιτότητας σε ότι αφορά την υγεία αποτελεί  η εκμηδένιση κάθε έννοιας προληπτικής ιατρικής για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην χώρα μας. Η απουσία πρόληψης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ισοδυναμεί με μία υγειονομική βόμβα τεραστίων διαστάσεων η οποία θα εκραγεί με ολέθριες συνέπειες τα επόμενα χρόνια.

Υγειονομική βόμβα  αποτελεί και η ελλειπής εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών η οποία επίσης μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες, όπως επανεμφάνιση ασθενειών που ακόμη και χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου υπερηφανεύονται για την εξάλειψη τους. 

Εκτός όμως από τις επιπτώσεις σε κοινωνικό και ιατρικό επίπεδο, οι περικοπές στις δαπάνες για την υγεία, έχουν επιπτώσεις και σε οικονομικό επίπεδο. Είναι γνωστό πως στα οικονομικά της υγείας ισχύει το εξής παράδοξο: όσο περισσότερο περιορίζεις τις δαπάνες εις βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών, τόσο αυξάνεις τελικά τις δαπάνες για την υγεία!
Στο πλαίσιο αυτό, καλείται η σημερινή  Κυβέρνηση να διατηρήσει και να υπερασπιστεί την Αξία της Υγείας. Όχι πια άλλες εκπτώσεις στην οικονομική, υλική, επιστημονική και ερευνητική υποστήριξη των Νοσοκομείων, τόσο στις μεγαλουπόλεις, όσο και στην περιφέρεια, είτε πρόκειται για το οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο νησί, είτε για οποιαδήποτε απομακρυσμένη περιοχή της Ηπειρωτικής Ελλάδος. Όχι στον υποβιβασμό των περιφερειακών Νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας. Τέτοια Κέντρα Υγείας θα αποτελέσουν εν δυνάμει την αποδυνάμωση και τελικά τον θάνατο της περιφέρειας. Μην επιτρέψετε τα περιφερειακά Νοσοκομεία να στηρίζονται σε αριθμητικά ανεπαρκές προσωπικό βασικών ειδικοτήτων καί μόνον, ενώ οι πιο εξειδικευμένες ειδικότητες, που τώρα συνιστούν τή δύναμη αυτών των Νοσοκομείων, στο μέλλον θα αποτελούν πολυτέλεια και θα συναντώνται αποκλειστικά και μόνον στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μην αφήνετε καίριες θέσεις ακάλυπτες και με περιορισμένες υποδομές και εξοπλισμό, εξαναγκάζοντας τους συμπολίτες μας που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής να ταξιδεύουν όλο και πιό μακριά από την κατοικία τους προκειμένου να βρουν την υγειά τους, πράγμα δυσχερέστατο στις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Το επιπρόσθετο κόστος και η έλλειψη εξειδικευμένων ιατρών θα οδηγήσουν χωρίς αμφιβολία σε αυξημένη θνησιμότητα. Δωρεάν πρόσβαση στο Δημόσιο σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες. Ένα Κράτος πρόνοιας, που σέβεται τους θεσμούς του και την Ιστορία του, που νοιάζεται για την ύπαρξή του στο παρόν και την συνέχειά του στο μέλλον, δεν νοείται να κάνει τέτοιου είδους περικοπές σέ θέματα της Δημόσιας Υγείας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here