Υφεση, Τράπεζες, μεταρρυθμίσεις, Ταμείο δημόσιας περιουσίας στην ατζέντα των θεσμών

Η έκταση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και οι τρόποι ενίσχυσης και ανακεφαλαιοποίησής τους, είναι  οι δύο βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους περιστρέφεται η βασική ατζέντα των διαπραγματεύσεων με του εκπροσώπους των θεσμών που ξεκίνησαν ουσιαστικά την Τρίτη.

Ακολουθεί το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θεωρούνται απολύτως αναγκαίες στο ασφαλιστικό,την αγορά προιόντων, τα εργασιακά τα οποία αποτελούν και το μεγαλύτερο αγκάθι των συνομιλιών, καθώς η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να δεχθεί ακραίες προτάσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί και με την θέσμιση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, συνολικής αξίας 50 δις ευρώ, τους όρους λειτουργίας του και τα περιουσιακά στοιχεία που αυτό θα περιλάβει.

Πληροφορίες μιλούν για αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσα στον Ιούλιο, παρά τις κλειστές τράπεζες και τα capital controls γεγονός που περιορίζει τις εκτιμήσεις για το βάθος της ύφεσης και της υστέρησης εσόδων σε καλύτερα και συνεπώς πιο διαχειρίσιμα επίπεδα.

Από την άλλη, η ανόρθωση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί κεντρικό ζήτημα της δανειακής συμφωνίας, καθώς οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου των θεσμών, θεωρούν ότι δεν γίνεται σταθεροποίηση της οικονομίας με σαθρές και ετοιμόρροπες τράπεζες. Για το λόγο αυτό, γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον οδικό χάρτη των μέτρων κεφαλαιακής στήριξης των ελληνικών τραπεζών, μετά την πρόσφατη ψήφιση της κοινοτικής οδηγίας.

Χρονικά όλοι επείγονται και ο αρχικός στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των τεχνικών κλιμακίων έως την Παρασκευή, ώστε εάν χρειαστεί να γίνει ένα «follow up» το Σαββατοκύριακο για τις απαραίτητες επικαιροποιήσεις.

Δεν μας ζητούνται προαπαιτούμενα, λέει η κυβέρνηση

Το οικονομικό επιτελείο απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο νέων προαπαιτούμενων, αφού  δεν προκύπτουν τέτοιο θέμα,  ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής (12.07.2015), ούτε από τις επιστολές του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου προς ESM, ούτε από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς.

Ωστόσο δεν έχουν μπει ακόμη στο παιγνίδι της διαπραγμάτευσης οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου, που απαρτίζεται από τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και την Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και επομένως είναι ακόμη άγνωστο εάν τεθεί ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, η οποία υπολογίζεται σε τουλάχιστον 5 δις ευρώ ώστε να πληρωθούν ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Αυγούστου η λήψη πρόσθετων μέτρων για το ασφαλιστικό ή τις εργασιακές σχέσεις.

Το θετικό ως προς την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών είναι αφ ενός η καλή πορεία των εσόδων(eξαιτίας των πληρωμών που έκαναν οι Ελληνες υπό τον φόβο κουρέματος των καταθέσεων) και η αποδοχή των θεσμών για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, χωρίς ενδιάμεσους στόχους το 2015, 2016 και 2017, προκειμένου να μην βαθύνει κι άλλο η ύφεση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here